Anchete

Primarul Buzăului (PSD) cercetat de Parchetul European. Ce acuzații i se aduc edilului Constantin Toma

Primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma(PSD), a devenit în doar două mandate un magnet al dosarelor penale. Multe din ele au primit neînceperea urmăririi penale, iar altele s-au prescris. Toma se teme de libertatea sa din funcția pe care o deține ca primar al municipiului Buzău.

La o întrunire PSD, acesta a declarat: „Stau cu pușcoaicele pe mine și vor să mă împuște!”, semne că edilul se teme de libertatea sa, dat fiind faptul că numele său este vizat în mai multe dosare penale.

Apar informații noi despre un dosar penal care se află pe masa procurorilor europeni, acolo unde Laura Codruța Kövesi, fosta șefă a DNA, este procuror-șef european.

Parchetul European îl anchetează pe edil și mai mulți angajați din Primăria Buzău pentru faptele de utilizarea de informații și documente false. Presupusele fapte s-ar fi desfășurat pentru un proiect de obținere al fondurilor europene pentru reabilitarea unui principal bulevard din Buzău, constructor fiind firma austriacă STRABAG.

Anul trecut, procurorii DNA Ploiești au clasat dosarul în care primarul Constantin Toma făcea obiectul cercetării unor presupuse fapte de fraudă în legătură cu fondurile europene utilizate pentru mai multe străzi din Buzău. Totul s-ar fi întâmplat după ce Toma s-a întâlnit pe 17 mai 2022 cu Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României propulsat de către PSD.

Pachetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița cercetează dosarul cu nr. 34/P/2018, înregistrat anterior sub nr. 670/P/2015 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, dosar în care primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, are calitatea de suspect și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, în baza sesizării Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea a Spălării Banilor – ONPCSB nr. C/XIII/2038/09.10.2015.

Astfel, înțelegem că deși Constantin Toma a cerut și a obținut în anul 2017 strămutarea dosarului de la Buzău la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița invocând faptul că în municipiul Buzău ,,există un conflict mare în care sunt implicați oameni politici, persoane care ocupă importante funcții publice, organe de presă, procurori și judecători”, dosarul a ajuns tot pe mâinile unui procuror buzoian de care Toma a fugit.

Procurorul Duțoiu Gheorghe a fost delegat să conducă Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău din 15 ianuarie 2021 și până în februarie 2022, iar mai apoi a fost delegat să conducă Parchetul de pe lângă Judecătoria Dâmbovița din 24 februarie 2022 și până în 24 august 2022. Ulterior, la data de 22 iulie 2023, procurorul buzoian Duțoiu Gheorghe a cerut eliberarea din funcție prin pensionare.

Holdingul Romet Buzău, care era sub controlul lui Constantin Toma, cunoscut pentru extinderea afacerilor sale la peste 300 milioane de euro, a intrat într-o situație de insolvență în începutul anului 2013, la cererea asociaților. Inițial, trei companii din cadrul acestui grup – GRUP ROMET S.A., ROMTEM S.R.L. și AROMET S.A. – au intrat în procedura de insolvență. Mai târziu, în martie 2014, o altă întreprindere controlată de Constantin Toma – Aquator – a urmat aceeași cale.

Pe 25 ianuarie 2016, Tribunalul Buzău a respins solicitarea de aprobare a planului de reorganizare și a decis să declare SC AROMET SA BUZĂU în faliment, în cadrul unei proceduri generale. Hotărârea nefiind definitivă, cu toate acestea, instanța a impus măsuri clare.

„Fixează termen maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la 10.02.2016. Dispune predarea către lichidator, în termen de 10 zile de la pronunţarea prezentei, a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. Dispune notificarea deschiderii procedurii simplificate a insolvenţei debitorului, creditorilor şi oficiului registrului comerţului de pe lângă Tribunalul Buzău, pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 10.03.2016 Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor 11.04.2016. Fixează termenul de depunere la tribunal a contestaţiilor la tabelul suplimentar la 7 zile de la publicarea în BPI a tabelului suplimentar de creanţe. Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor 11.05.2016. În temeiul art. 109 din Legea privind procedura insolvenţei, dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi oficiului registrului comerţului de pe lângă Tribunalul Buzău, pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă În temeiul art. 113 din Legea privind procedura insolvenţei. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Termen fond la 10.03.2016. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 25.01.2016”, se arată în încheierea pe scurt. Decizia a fost atacată de Aromet.

Planul lui Toma

Printre acuzații se arată că Toma și-ar fi trecut mai multe proprietăți, vile și case de vacanță, pe numele fiicelor sale și/sau pe numele unor firme din străinătate, în timp ce edilul are poprire și este executat de mai multe bănci pentru recuperarea creanțelor. Un fost șef al Tribunalului Buzău este de părere că proprietățile se pot recupera prin confiscarea extinsă, dat fiind faptul că edilul ar fi trecut proprietățile în vederea țepuirii unităților bancare care urmau să-l execute pentru recuperarea creanțelor.

Cele trei firme care fac parte din holdingul industrial-agricol „Romet” din Buzău, controlat de omul de afaceri Constantin Toma, au intrat în insolvenţă în anul 2013 la cererea patronatului. După spusele proprietarului de atunci Constantin Toma, s-a solicitat insolvența din lipsa de lichidităţi şi blocajul în accesarea fondurilor europene, mai cu seamă POS Mediu, prin care sunt finanţate o mare parte din vânzările grupului.

Principalele firme din holding sunt: Grup Romet, Aromet şi Romtet.

Cele trei firme aveau, la finele anului 2011, datorii totale de 316,9 mil. lei (74,8 mil. euro) şi afaceri cumulate de 1,3 mld. lei (311 mil. euro). Totodată, capitalurile proprii ale celor trei firme din grupul Romet însumau 159 milioane de lei (37,5 mil. euro).

Nu foarte mulți buzoieni cunosc adevărata istorie a modului în care orașul Buzău a fost lăsat pe mâinile unui om de afaceri lefter, plin peste cap de datorii și căutat de bănci, suspect pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Aducerea edilului Constantin Toma, de Marcel Ciolacu în PSD nu a fost una întâmplătoare. Edilul își băgase în faliment și în insolvență toate firmele pe care le-a avut pe mână și era percheziționat, fiind suspect într-un dosar de spălare de bani.

La alegerile județene ale PSD Buzău, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a declarat modul prin care a ajuns candidat la Primăria Buzău: ,,În 2016, Marcel Ciolacu m-a invitat la o ciorbă de burtă și după câteva discuții am decis să candidez la Primăria Buzău”.

Primăria Buzău obligată să-i plătească edilului datoriile la stat

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 28.09.2016, sub nr.13966, creditoarea MARFIN BANK SA, în contradictoriu cu terţul poprit Primăria Municipiului Buzău şi debitorul TOMA CONSTANTIN, a solicitat validarea popririi în sarcina terţului poprit până la concurenţa sumei de 3.043.200,26 lei, la care se adaugă dobânzile , penalităţile, precum şi orice alte sume datorate conform titlului executoriu, inclusiv cheltuielile de executare, care vor fi calculate până la data achitării integrale a debitului, conform publicației de investigații liberinbuzau.ro.

În motivare, s-a arătat că MARFIN BANK SA prin sucursala Buzău, a acordat societăţii SC GRUP ROMET SA un împrumut în baza Acordului de împrumut nr. FA 1478/31.08.2011 în sumă de 2.201.250 lei.

Debitorul TOMA CONSTANTIN a semnat acest împrumut în calitate de Garant fidejusor, obligat în solidar şi indivizibil cu împrumutatul SC GRUP ROMET SA, renunţând la beneficiile diviziunii şi discuţiunii.

Întrucât împrumutatul SC GRUP ROMET SA nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi nu a rambursat împrumutul, Banca a solicitat începerea executării silite în baza titlului executoriu reprezentat de Acordul de împrumut.

Obligă terţul poprit PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU să plătească creditorului MARFIN BANK (ROMÂNIA) SA, în limita creanţei de 3.043.200,26 lei, la care se adaugă dobânzile, penalităţile datorate conform titlului executoriu şi cheltuielile de executare care vor fi calculate până la data achitării integrale a debitului, sumele datorate debitorului TOMA CONSTANTIN.

Continuarea pe Puterea

Related Articles

Back to top button