Curierul Românesc

Andrei Hangan (AUR): Poluarea urbană reprezintă o problemă tot mai stringentă în marile orașe din România

Senatorul AUR Andrei Hangan atrage atenția Ministerului Mediului asupra unei probleme importante ce afectează sănătatea și calitatea vieții cetățenilor: poluarea urbană. Studiile arată că praful și poluarea generate de lucrările de construcții și extinderea zonelor urbane au consecințe grave asupra sănătății publice, crescând riscul de îmbolnăvire și reducând calitatea vieții în mediul urban. „Cu toate că există reglementări legislative referitoare la protecția mediului în construcții, aplicarea acestora lasă mult de dorit, iar numeroase șantiere nu respectă normele impuse. Lipsa unor controale eficiente și a sancțiunilor adecvate contribuie la perpetuarea acestei probleme”, punctează senatorul.

Garda Națională de Mediu ar trebui să se asigure că regulile în domeniul protecției mediului sunt respectate de către constructori, însă, din cauza resurselor limitate și pentru că nu dispune de instrumente adecvate de monitorizare, instituția nu își poate îndeplini atribuțiile. Mai mult, lipsa de transparență și comunicare cu privire la activitățile de monitorizare și sancționare ridică întrebări cu privire la eficiența și integritatea sistemului.

În acest context, Andrei Hangan a afirmat că este imperios ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să ia măsuri concrete și eficiente pentru reducerea poluării urbane și protejarea sănătății locuitorilor. Acesta atrage atenția că, în lipsa unor acțiuni decisive, riscul de îmbolnăvire și degradarea mediului urban va continua să crească, având consecințe pe termen lung asupra societății și economiei. „Este imperativ să acționați prompt și să impuneți reglementări stricte pentru reducerea poluării și protejarea mediului urban”, subliniază parlamentarul.

Totodată, domnia sa a declarat că pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite pentru reducerea poluării și îmbunătățirea calității vieții în marile orașe este nevoie de o colaborare între autoritățile publice, sectorul privat și societatea civilă. De asemenea, sunt necesare investițiile în infrastructură, implementarea tehnologiilor inteligente de monitorizare a poluării și promovarea unui transport sustenabil.

În acest context, Andrei Hangan a solicitat ministrului Mediului, Mircea Fechet, să răspundă la o serie de întrebări privind reducerea poluării urbane, după cum urmează:

  1. Care sunt motivele exacte pentru care proiectul de monitorizare a calității aerului în marile orașe din România a fost oprit?
  2. Ce măsuri intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să întreprindă pentru remedierea defecțiunilor la stațiile de monitorizare a calității aerului și reactivarea acestui proiect vital?
  3. Care sunt strategiile pe termen scurt și lung ale ministerului pe care îl conduceți pentru reducerea poluării urbane și îmbunătățirea calității aerului în marile orașe?
  4. Cum intenționați, în calitate de ministru de resort, să îmbunătățiți transparența și eficiența procesului de monitorizare și sancționare a poluării în orașe?
  5. Care sunt planurile ministerului pe care îl aveți în subordine pentru colaborarea cu sectorul privat și societatea civilă în vederea combaterii poluării urbane și protejării mediului înconjurător?

Related Articles

Back to top button