Curierul Românesc

Dorel Acatrinei (AUR), către premierul Ciolacu: Dezastru! Firmele românești dau faliment. Ce soluții aveți pentru antreprenorul român?

Într-o interpelare adresată premierului Marcel Ciolacu, Dorel Acatrinei (AUR) atrage atenția asupra dezastrului din economie: firmele românești dau faliment, iar investițiile străine sunt în scădere cu 8,62% față de anul trecut. În curând, nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor și a aparatului de stat decât din împrumuturi, avertizează deputatul.

Pentru a-și susține afirmațiile, Dorel Acatrinei prezintă și cifrele dezastrului. Astfel, potrivit comunicat al BNR, investiţiile directe s-au cifrat în primele două luni ale acestui an la 1,229 miliarde de euro, în scădere cu 8,62%, comparativ cu 1,345 miliarde de euro în perioada similară din 2023.

Totodată, datele centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut în primele două luni din 2024 cu 8,3%, comparativ cu perioada similară din 2023, la 1.084 societăţi.

Numărul de dizolvări de firme și de suspendare a activității a crescut în mod alarmant. Investițiile străine în scădere cu 8,62% față de anul trecut. Antreprenorul roman nu are un mediu propice pentru investiții fiind decapitalizat de structura sistemului de impozitare

Deputatul precizează că, în februarie 2024, au fost înmatriculate 603 societăţi cu participare străină (minus 14,2% faţă de aceeaşi lună din 2023), cu un capital subscris de minus 10,7%). Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (25,97 din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,06% din total). „Lipsește activitatea de producție,  iar așa zisa dezvoltare se face pe consum”, subliniază Dorel Acatrinei.

Având în vedere dezastrul economic, deputatul AUR solicită premierului Ciolacu să răspundă la următoarele întrebări: Ce soluții aveți pentru antreprenorul român, pentru firmele românești și pentru creșterea economiei pe baze sustenabile? Încotro se îndreaptă economia României, Domnule Prim Ministru? Când se stinge lumina?!

Related Articles

Back to top button