Curierul Românesc

Adrian Axinia (AUR) despre piața energiei: din 2022, sub imperiul unei urgențe, s-au construit mecanisme prin care unii băieți deștepți, majoritatea din afara României, au făcut averi colosale tot pe seama românilor

Deputatul AUR Adrian Axinia a afirmat că, din 2022 și până în prezent, s-au creat mecanismele prin care băieții deștepți din energie au făcut averi colosale tot pe seama românilor, cu sprijinul Guvernului, care a liberalizat piața de energie pe genunchi. Tot ceea ce poate face în prezent PSD și PNL este să ofere periodic sprijin financiar persoanelor vulnerabile, afectate de creșterea prețurilor la energie, fără a rezolva problema de fond, a declarat deputatul AUR în plenul Camerei Deputaților,

Declarația a fost făcută în contextul în care Parlamentul a adoptat un nou proiect de lege prin care vine în sprijinul persoanele vulnerabile care nu pot face față costurilor ridicate la energia electrică. PSD și PNL oferă o minimă plasă de siguranță socială, în timp ce protejează interesele unor companii de energie cu capital străin.

Adrian Axinia consideră că acordarea acestui sprijin financiar – compensarea și cardurile de ajutor – „nu sunt decât un mecanism prin care se picură morfină în venele societății românești, pentru a-i ține pe oameni să nu se revolte împotriva unui tun de miliarde de euro”. Deputatul a precizat că vorbim de 14-15 miliarde doar în anul 2022, minim 10 miliarde de euro în 2023 și 5 miliarde de lei anul acesta. În total, statul a plătit cel puțin 30 de miliarde de lei, adică aproximativ 6 miliarde de euro, unor companii străine care și-au stabilit prețurile fix cum au vrut ele și pe care Consiliul Concurenței le-a ignorat. „PSD și PNL au făcut acest lucru într-un moment în care, spre exemplu, lucrurile aveau tendința de a se rezolva, cel puțin în ceea ce privește piața energiei electrice”, a afirmat Axinia. El s-a referit astfel la momentul în care românii migrau în masă către Hidroelectrica, proces care a fost însă blocat prin compensarea la valoarea cu care compania românească vindea kilowatt-oră pentru a salva cotele de piață ale Enel, EON, CEZ și Engie.

În contextul dat, Adrian Axinia a făcut o scurtă caracterizare a sistemului energetic național și a modului în care decurg lucrurile pe piața de energie:

„Așa am ajuns să avem a 12-a cea mai scumpă energie electrică din Europa. De asemenea, avem al 6-lea cel mai scump gaz furnizat populației din Uniunea Europeană. Mi-ar fi plăcut să discutăm astăzi și despre faptul că exportăm energie electrică cu 109 euro MW-oră și importăm cu 155 de euro MW-oră. Să discutăm cum Nuclearelectrica produce energie nucleară cu 250 de lei megawatt oră și o vinde traderilor de energie cu 0,20 de lei, după care aceștia o vând înapoi unor firme sau companii din zona industrială cu prețuri mai mari. Ce s-a întâmplat pe piața de energie din 2022 și până acum este sistemul patentat în pandemie. Sub imperiul unei urgențe s-au construit mecanisme prin care unii băieți deștepți, majoritatea din afara României, au făcut averi colosale tot pe seama românilor”, a mai spus deputatul AUR.

Related Articles

Back to top button