Curierul Românesc

Valentin Cioromelea (AUR): România se împrumută de la o lună la alta pentru a plăti salariile bugetarilor

România se împrumută de la o lună la alta pentru a plăti salariile bugetarilor – și asta pentru că numărul angajaților din aparatul de stat a crescut îngrijorător începând cu anul 2020. Datele arată că în 2020 statul cheltuia 110 miliarde de lei pentru a acoperi aceste salarii. Având în vedere că PNL și PSD nu au luat niciun fel de măsuri, ci, dimpotrivă, au permis în continuare ca noi angajați să intre în sistem, deși România trăiește pe datorie, astăzi statul plătește 145,5 miliarde de lei doar pentru a plăti salariile bugetarilor. Senatorul Valentin Cioromelea a semnalat situația ministrului finanțelor, Marcel Boloș și a cerut informații privind măsurile ce vor luate de către Guvern.

„Confruntarea României cu o creștere alarmantă a îndatorării publice, pe fondul unei strategii fiscale ce pare să favorizeze împrumuturile masive și angajările electorale, necesită o analiză profundă și urgentă. Cu un nou împrumut de 6,78 miliarde de lei programat pentru aprilie 2024, fiecare cetățean român se vede îngreunat cu o povară financiară tot mai mare. Această tendință, într-un context de aparat bugetar extins, ridică semne de întrebare serioase despre viitorul economic al țării și viabilitatea finanțelor publice”, a afirmat senatorul.

Valentin Cioromelea a adresat o serie de întrebări privind impactul acestor angajări, măsurile concrete de gestionare a datoriei publice și strategiile de reducere a cheltuielilor neesențiale, după cum urmează:

  1. Cum justificați creșterea semnificativă a numărului de angajați în sectorul public în contextul actualei situații economice, știind că România se află deja în topul statelor UE cu un aparat bugetar numeros? Această expansiune a personalului bugetar, mai ales în perioade electorale, nu riscă să submineze eforturile de consolidare fiscală și să crească povara datoriei publice pe termen lung?
  1. Ce măsuri concrete are în plan Ministerul Finanțelor pentru a gestiona eficient datoria publică a României, evitând astfel riscul unei incapacități de plată prevăzute pentru anul 2025?
  1. Aveți în vedere o strategie de reducere a cheltuielilor neesențiale sau de creștere a eficienței cheltuielilor publice pentru a contracara necesitatea unor noi împrumuturi costisitoare?
  1. Intenționați să continuați să împrumutați cetățenii români în următoarele luni pentru a acoperi deficitul bugetar, având în vedere că, cu acest nou împrumut de 7 miliarde de lei, fiecărui salariat îi este adăugată o povară de 1.400 de euro la datoria sa? Subliniez acest aspect deoarece datoria individuală a fiecărui român a ajuns deja la suma semnificativă de 38.600 de lei.

Related Articles

Back to top button