Curierul Românesc

Sebastian Suciu (AUR): UDMR, lege cu dedicație. Autoritățile locale și județene vor primi 80% din redevențele provenite din exploatarea apelor minerale terapeutice

Deputatul AUR Sebastian Suciu atrage atenția asupra unui proiect de lege inițiat de UDMR și adoptat de Parlament, care prevede modificarea Legii Minelor, astfel încât 80% din veniturile obținute din exploatarea apelor minerale terapeutice să meargă către autoritățile locale și județene. Redistribuirea veniturilor se va face astfel: 35% la bugetul local al județului în care se desfășoară activitatea de exploatare; 45% la bugetul local al comunei, orașului sau municipiului, în funcție de teritoriul pe care se află activitatea de exploatare și 20% la bugetul de stat.

Sebastian Suciu a criticat adoptarea acestei legi întrucât resursele României aparțin tuturor cetățenilor. Prin urmare, de veniturile obținute din exploatare acestor resurse trebuie să beneficieze toți românii, nu doar cei care locuiesc în zonele respective. Deputatul a subliniat că, prin modificarea legii, se favorizează anumite regiuni, ceea ce în timp va genera disparități socio-economice.

„Dacă până în acest moment, din exploatarea acestor resurse, cea mai mare parte a veniturilor pleca către bugetul de stat, după promulgarea acestei legi, 80% din veniturile obținute vor rămâne la bugetele locale al acestor localități. Prin distribuirea majoritar-centralizată a veniturilor obținute se păstra o echitate între toate zonele, indiferent de resursele minerale subterane sau de suprafață deținute de unele zone.

Astăzi, prin implementarea acestui proiect de lege, bugetul de stat va fi lipsit de aceste venituri, iar unele bugete locale vor fi favorizate. Cum rămâne cu localitățile care nu beneficiază de niciun fel de zăcăminte? Prin această lege, unele zone vor deveni mai bogate, iar altele mai sărace și se vor crea inechități între cetățenii României. Guvernul încurajează dezvoltarea preferențială a unor zone unde are anumite interese. Noi nu suntem de acord cu un asemenea scenariu”, a declarat deputatul.

Precizăm că, anterior adoptării acestui proiect de lege, cadrul legal stabilea că veniturile obținute sub formă de redevență minieră sunt împărțite între bugetul de stat și bugetele locale ale zonelor unde se desfășoară exploatarea. Această regulă a fost concepută pentru a asigura o distribuire echitabilă a beneficiilor economice provenite din exploatarea resurselor naturale, în beneficiul atât al comunității locale, cât și al întregii populații a țării.

Related Articles

Back to top button