Curierul Românesc

Florin Pușcașu (AUR) cere Guvernului să coreleze veniturilor românilor cu un coș minim de consum pentru un trai decent. În caz contrar, va solicita opoziției să inițieze o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu

Florin Pușcașu, deputat AUR de Suceava, reia demersul către premierul Marcel Ciolacu și amintește că Parlamentul European a adoptat noua legislație privind introducerea unui coș minim de consum, în funcție de care să fie stabilite salariile și pensiile minime. „Care este data la care România va aplica această prevedere?” – este întrebarea adresată de către deputat șefului Guvernului, într-o interpelare. Această ajustare este necesară întrucât românii au fost afectați de creșterea prețurilor și a facturilor la utilități din ultima perioadă.

De asemenea, solicitarea a fost reluată întrucât reprezentanții PSD din județul Suceava au făcut o serie de declarații din care rezultă că Guvernul României nu a ales corelarea salariului minim cu coșul minim de consum ca variantă de transpunere a Hotărârii Parlamentului European din 14.09.2022, ci a ales implementarea salariului minim european. În cel de-al doilea caz, susține deputatul, problema este că nu se va ține cont de coșul de consum din România, ci va fi aplicat pentru pomeni electorale ca până acum.

Implementarea salariului minim european în România este prevăzută pentru 2024, în condițiile în care directiva europeană privind salariul minim adecvat a fost adoptată în 2022, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională. Aceasta ar conduce la o creștere a salariilor mici, în special în sectorul privat, ajustate la situația economică internă. Totodată, implementarea salariului minim european va genera predictibilitate pentru salariați, pentru că inclusiv guvernele, care erau în general ostile creșterii salariilor, vor trebui să aplice mecanismul de creștere a salariului minim aprobat prin lege, au transmis reprezentanții PSD Suceava.

În interpelarea adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu, Florin Pușcașu amintește că politica Guvernului nu este în acord cu politica Uniunii Europene – în toamna anului trecut, Parlamentul European a adoptat o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE, care impune calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

Totodată, deputatul precizează că AUR a depus proiectele de lege L198/2022 și L676/2022 care prevăd armonizarea salariului minim, dar și armonizarea pensiei minime cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, prevăzut în anexa 1 a OUG 217 din 2000, care este exact norma adoptată recent Parlamentul European, respectiv calcularea unui „coș de bunuri și servicii la prețuri reale” pentru salariul minim.

De asemenea, parlamentarul precizează că sursa de finanțare pentru implementarea acestor măsuri poate fi asigurată prin impozitarea drastică a părții necontributive a pensiilor speciale și eliminarea finanțării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare.

În acest context, Florin Pușcașu adresează Guvernului următoarele întrebări și subliniază că, dacă nu se va opera modificarea conform Hotărârii PE, va solicita grupului AUR din Parlament și întregii opoziții inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu.

  1. La ce data veți abandonați indexările din birou ca pomeni electorale? Când veți calcula coșul minim de consum pentru un trai decent, conform Anexei 1 din OUG 217/2000?
  2. Când veți corela salariului minim și  pensia minimă cu un coș de bunuri și servicii la prețuri reale în acord cu principiile hotărârii Parlamentului European din data de 14.09.2022?

Related Articles

Back to top button