Curierul Românesc

Sorin Mateescu (AUR) l-a interpelat pe ministrul Mediului cu privire la situația reciclării deșeurilor în mediul rural: peste 80% din totalul deșeurilor ajunge în gropile de gunoi

Sorin Mateescu (AUR) l-a interpelat pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, cu privire la situația reciclării deșeurilor în mediul rural, în contextul în care peste 80% din totalul deșeurilor ajunge în gropile de gunoi. Pe această cale, senatorul a solicitat autorităților să ia măsurile necesare în vederea intensificării eforturilor de implementare a legislației privind gestionarea deșeurilor în mediul rural.

Sorin Mateescu a semnalat că, potrivit statisticilor, spre deosebire de mediul urban, în rural foarte puține deșeuri sunt reciclate, majoritatea ajung direct la gropile de gunoi. Domnia sa consideră că această situație este rezultatul unui efort insuficient de promovare și implementare a practicilor de gestionare durabilă a deșeurilor.

„În conformitate cu actele normative în vigoare, autoritățile administrației publice locale aveau obligația de a organiza colectarea separată și reciclarea la sursă a biodeșeurilor până la 31 decembrie 2023 și de a se asigura că deșeurile periculoase sunt tratate în condiții adecvate fără contaminarea altor fluxuri de deșeuri municipale. Totodată, conform Planului Național de Redresare și Reziliență, se prevăd construirea și punerea în funcțiune a 26 de instalații de reciclare a deșeurilor până la data de 30 iunie 2026, cu o alocare financiară de 220 de milioane de euro”, a precizat senatorul.

În acest context, Sorin Mateescu a solicitat Ministrului Mediului să intensifice eforturile de implementare a legislației privind gestionarea deșeurilor în mediul rural și să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care sunt progresele realizate până în prezent în ceea ce privește implementarea colectării separate a deșeurilor în mediul rural?
  2. Ce măsuri sunt luate pentru a se asigura faptul că deșeurile periculoase sunt tratate corespunzător și că nu contaminează alte fluxuri de deșeuri în zonele rurale?
  3. Există planuri concrete pentru extinderea infrastructurii de reciclare în mediul rural și pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților rurale în ceea ce privește importanța reciclării?
  4. Cum sunt implicate autoritățile administrației publice locale în promovarea și implementarea practicilor de gestionare durabilă a deșeurilor în comunitățile rurale?
  5. Care sunt resursele financiare și logistice disponibile pentru construirea infrastructurii necesare pentru reciclare în mediul rural și pentru educarea și instruirea comunităților locale în acest sens?

Related Articles

Back to top button