Curierul Românesc

România nu a primit de la UE nici 20% din banii cheltuiți cu refugiații ucraineni. Antonio Andrușceac (AUR) a cerut celor responsabili să facă demersurile necesare

Parlamentul a votat săptămâna trecută un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.22/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

În acest context, deputatul AUR Antonio Andrușceac a atras atenția asupra faptului că România nu a primit până la această oră banii de la UE în vederea decontării cheltuielilor pentru cazarea și masa refugiaților din Ucraina. De asemenea, autoritățile nu au nici acum o evidență clară asupra persoanelor care au ajuns în țara noastră: nu știm despre câte familii este vorba și nici dacă printre acești refugiați se află și persoane care au dezertat.

„Nu este normal ca Uniunea Europeană, după doi ani, să nu ne fi înapoiat nici măcar 20% din efortul pe care țara noastră l-a făcut pentru susținerea acestor oameni aflați în dificultate pe care noi îi găzduim și ale căror nevoi financiare le acoperim. Vă rog să faceți apel către cei de la Uniunea Europeană să facă plățile în regim de urgență pentru tot ceea ce s-a cheltuit până în acest moment. Vă rugăm să cereți celor din Ministerul de Interne să prezinte o listă a persoanelor apte combatant, care au intrat pe teritoriul României pentru ca, împreună cu cei din Ucraina, să repatrieze acești oameni care au fugit de responsabilitatea pe care o au față de țara lor aflată în război, în timp ce etnicii români sunt luați cu arcanul, încătușați și trimiși la război de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat deputatul.

În urma acestei declarații, deputatul USR Andrei Lupu a ținut să îl contrazică pe Antonio Andrușceac, pe care l-a acuzat că face propaganda Rusiei, întrucât România ar fi încasat bani din European Peace Facility, un instrument special al Uniunii Europene, prin care s-au alocat fonduri care să contrabalanseze sumele alocate.

Antonio Andrușceac i-a dat însă replica deputatului USR și a precizat că declarația sa se bazează pe informații sigure, care i-au fost aduse la cunoștință în cadrul ședinței Comisiei de muncă, în care a făcut și o interpelare pe această temă:

„Nu vorbesc pe punctaje de partid ca acest individ de la un partid care n-a intrat în Parlament pe propriile forțe, ci s-a desprins din partidul care i-a întins o mână. Deci tot ceea ce spun eu se află pe stenogramă. Reprezentantul Guvernului a spus clar că nu au fost primiți bani înapoi decât într-o sumă din fondurile UE menită să acopere efortul făcut de români pentru refugiații ucraineni”.

Related Articles

Back to top button