Curierul Românesc

Taxarea muncii în România, cea mai mare din Europa. Dumitru Flucuș (AUR): Suntem mai iobagi ca oricând

România are cea mai mare impozitare a muncii din 16 țări europene, potrivit unei analize realizate de Romanian Business Leaders (RBL), citate de Ziarul Financiar. Astfel, pentru un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), românii rămân în mână cu 572 de euro după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, faţă de 653 de euro în cazul unui angajat bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez. De asemenea, potrivit Deloitte, România are al 7-lea cel mai mare cost al contribuțiilor de asigurări sociale din Europa.

Deputatul AUR Dumitru Flucuș, a declarat, referitor la taxarea muncii în România, că nu am scăpat de iobăgie. Românii trebuie să lucreze cel puțin jumătate de an pentru stat.

„Noi suntem în situația în care plătim foarte mulți bani pe munca noastră la stat. Ni se spune că suntem oameni liberi, dar nu este așa”, a afirmat acesta. În plus, dacă ar fi să comparăm situația noastră cu cea a iobagilor din trecut, putem constatat că muncim foarte multe zile doar pentru a acoperi dările către stat. „Lucrăm cel puțin o jumătate de an pentru stat, suntem mai iobagi decât cei din trecut. Ni se spune că suntem liberi, dar 45% este impozitul pe salariu. Apoi, TVA-ul de 19%. Cred că trei zile din cinci le lucrăm pentru stat și doar două le lucrăm pentru noi. Suntem mai iobagi ca oricând”, a afirmat deputatul cu precizarea că în timp ce statul își împovărează cetățenii, protejează marile corporații transnaționale care nu sunt fiscalizate.

Amintim că AUR propune o reducere semnificativă a taxelor și contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurări sociale și sănătate. Astfel, acestea nu vor depăși 25% din salariul angajatului pentru primii 5.000 lei din salariul brut. 

Related Articles

Back to top button