Curierul Românesc

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București: Stadionul Cotroceni și arenele BNR, o altă mostră de incompetență a fostelor administrații

Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica Iagăr, campioana europeană, și Oana Vulcan, președinta Organizației de Femei Sector 5.

„Suntem în Parcul cu Platani. Aici sunt Stadionul Cotroceni, terenurile de sport și arenele centrale ale BNR. Campionii noștri din tenis le numeau Casa Tenisului Românesc. Vorbim despre un întreg complex care este administrat de către Banca Națională a României, o instituție a statului român, condusă de veșnicul Mugur Isărescu. Vorbim despre o infrastructură sportivă care, cu investiții mari, ar putea deveni un stadion exemplu. A fost inaugurat în 1995. Aici se jucau meciurile de acasă ale Progresului sau FC Național. Au trecut 15 ani de când pe stadion s-a jucat ultimul meci de fotbal; au trecut 10 ani de când pe arenele centrale BNR s-a desfășurat ultimul turneu de tenis, unde printre participanți a fost și marea campioană Simona Halep. Ce s-a întâmplat în toți acești ani au fost doar discuții între guvern și BNR, niște discuții sterile, pe modelul multor exemple, doar se fac că vor să găsească soluții. De fapt, aceștia așteaptă folosind diverse negocieri și tertipuri să treacă timpul ca la un moment dat un expert tehnic plătit bine să spună că acest stadion nu mai poate fi folosit și trebuie să fie demolat. BNR-ul acum câteva luni a semnat un contract pentru mâncare de protocol: caviar, șampanii scumpe în valoare de câteva milioane de euro. În tot acest timp, Mugur Isărescu și-a mutat angajații în vestiarele stadionului, acolo unde jucătorii trebuiau să se schimbe.”, a declarat Mihai Enache.

„Această bază sportivă, care astăzi a devenit un exponat al muzeului Risipirii Banului Public, este în administrarea BNR-ului. În 2016 și 2017, pentru meciurile UEFA, s-a pus problema predării acestui stadion. Din punct de vedere juridic, stadionul nu s-a predat pentru că BNR-ul nu a cedat partea sa, iar proprietarul terenului este Confederația Meșteșugarilor din România, care a cerut o compensație, iar statul nu a fost în stare să ofere această compensație pentru ca stadionul să fie predat. Astăzi, ne aflăm în situația în care acest stadion nu funcționează și este păzit de jandarmi.”, a afirmat Monica Iagăr.

Prin prezentarea exponatului, Mihai Enache, a subliniat necesitatea reabilitării stadionului Cotroceni, evidențiind problema abandonului și neglijării acestuia. În lipsa posibilității de finanțare din partea BNR, stadionul trebuie să fie redat Ministerului Sportului pentru administrare și reabilitare pentru ca sportul românesc să beneficieze acest stadion.

Related Articles

Back to top button