Statul să își plătească obligațiile către antreprenori și să dea drumul la noi lucrări publice

Suntem în plină criză sanitară iar statul român nu ia tocmai cele mai bune decizii. În acest moment, deși nu oficial, plățile restanțelor financiare către antreprenorii români au fost suspendate de către statul român.

Fie că vorbim de administrația publică centrală sau de către cea locală, plățile serviciilor prestate în domeniul construcțiilor au fost sistate. Motivația dată către antreprenori este aceea că toate cheltuielile sunt direcționate spre soluționarea crizei sanitare.

Dar vedem cu toții că această criză nu se soluționează, iar lipsurile din spitale continuă. Pe de altă parte antreprenorii români trebuie să încasese ca să plătească salariile angajaților și restanțele către furnizori.

La acest moment singurul sector care mai funcționează în economie este cel al construcțiilor. El consumă aproximativ 30% – 40% din activitatea economică. După sine trage producția de materiale de construcții, sectorul transporturilor, pe cel energetic și de aici restul economiei naționale.

Sectorul construcțiilor vizează două categorii principale de lucrări: cele private, ușor afectate de actuala criză, și cele publice, care în mod normal nu ar trebui să fie afectate.

Sectorul public consumă cam 50% din sectorul construcțiilor deoarece construcția de drumuri, poduri, reparația școlilor și construcția de spitale este una costisitoare.

Atunci când statul se decide să nu mai plătească cărămida pusă în operă de antreprenor, decide în fapt să nu plătească un bun de care beneficiază dar pe care nu l-a plătit. În alte situații aceasta ar fi fost o formă de înșelăciune, de furt.

Dacă nu se reiau plățile sectorul construcțiilor se va bloca și cu greu se va mai putea fluxul economic în regim normal.

Sub masca stării de urgență se fac achiziții dubioase pe sume colosale de bani. Haideți să renunțăm la ele și să facem economia funcțională.

Cezar Petre este inginer constructor, diriginte de șantier și președinte al Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.