Curierul Românesc

Deputații AUR de Iași atrag atenția ministrului Sănătății: persoanele care suferă de cancer trebuie să beneficieze de tratament compensat 100%

Deputații AUR de Iași Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu atrag atenția ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, asupra situației dificile în care se află pacienții cu boli cronice. Cei doi parlamentari subliniază că persoanele care suferă de cancer trebuie să beneficieze de tratament compensat 100%, întrucât costurile medicamentelor depășesc posibilitățile cetățenilor. Mai mult decât atât, aceștia trebuie să primească sprijinul necesar fără să fie nevoiți să acționeze statul în instanță. Presa a relatat despre cazurile mai multor bolnavi de cancer care au dat statul în judecată pentru decontarea medicamentelor și au obținut câștig de cauză – cel mai recent caz a fost cel a unui pacient bolnav de cancer gastric, care trebuie să primească medicamentul Nivolumab, al cărui preț ajunge, pentru un singur flacon, la 6.531 de lei, în funcţie de concentraţie.

Deputații Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au adresat o nouă solicitare către ministrul Rafila, în care au cerut autorităților să intervină de urgență în vederea asigurării tratamentului corespunzător în regim gratuit pentru tratarea cancerului.

„Dorim să atragem atenția asupra unei probleme pe care am invocat-o în cadrul unei alte intervenții adresate Ministerului Sănătății. Este vorba despre absența decontării de către Casa de Asigurări de Sănătate a unui număr mare de medicamente absolut necesare în tratamentul pentru cancer. După cum menționam și la vremea aceea, persoanele care suferă de această boală nu reușesc să acopere costurile pentru achiziționarea medicamentelor indispensabile în tratarea cancerului, astfel că sunt nevoite să acționeze în instanță pentru a-și câștiga dreptul la viață.

Aceste persoane trebuie să beneficieze de tratament compensat 100% fără a fi nevoite să introducă acțiune în justiție. Statul este obligat în a asigura protecția deplină și eficientă a dreptului la viață al cetățeanului”, au precizat cei doi parlamentari.

Prin demersul lor, cei deputații AUR de Iași solicită ministrului Sănătății să transmită răspuns la întrebarea:

Când veți extinde lista medicamentelor compensate, astfel încât toți pacienții care suferă de această boală să poată beneficia de tratamentul necesar?

Related Articles

Back to top button