Curierul Românesc

La solicitarea deputatului Boris Volosatîi (AUR), parlamentarii au ținut un moment de reculegere în memoria celor 3.000 de români masacrați la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941

În ședința Camerei Deputaților de săptămâna aceasta, deputatul AUR Boris Volosatîi a avut o scurtă intervenție în care a vorbit despre importanța memoriei colective și a amintit despre masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941. Atunci, trei mii de români au fost uciși, cu sânge rece, de grănicerii sovietici. În încheiere, la solicitarea deputatului, parlamentarii au păstrat un moment de reculegere în memoria acestor români nevinovați, care au fost masacrați doar pentru faptul că au vrut să revină acasă, în România, fugind de teroarea instaurată instaurată de sovietici în Bucovina.

Era un adevărat iad de la pământ până la cer. În ochii mei, un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbușit într-o baltă de sânge. Aud și acum strigătele lui cu groaza morții pe buze: Fugiți, oameni buni, eu rămân aici să mor pentru libertate! Aceste cuvinte îi aparțin profesorului Gheorghe M., unul dintre puținii supraviețuitori ai masacrului de la Fântâna Albă, unde mii de români – femei, bătrâni, copii au fost uciși cu sânge rece de barbarii grăniceri sovietici la 1 aprilie 1941, în Duminica Paștelui.

Vreau astăzi să vă vorbesc despre memorie. Timp de o săptămână am trecut prin două date remarcabile din istoria neamului nostru: 27 martie 1918, când s-a dat startul formării României Mari și 1 aprilie 1941, când au fost masacrați circa trei mii de români la Fântâna Albă, Bucovina. De menținut că și cei ce au votat unirea Basarabiei cu România și cei care au vrut libertate în Bucovina au fost terminați cu moartea adusă de sovietici. Români nevinovați au fost masacrați mișelește doar pentru faptul că au vrut să revină acasă, în România, fugind de teroarea instaurată instaurată de sovietici în Bucovina”, a declarat deputatul AUR Boris Volosatîi.

Domnia sa a ținut să sublinieze faptul că aceste momente tragice din istoria neamului românesc nu trebuie date uitării. Generațiile viitoare trebuie să păstreze în memorie și în suflet sacrificiul celor mai bine de trei mii de români.

La finalul alocuțiunii, deputatul basarabean a cerut tuturor celor prezenți să păstreze un moment de reculegere:

„Această filă tragică a neamului nostru, denumită și Katynul românesc, nu trebuie dată uitării. Generațiile viitoare trebuie să păstreze în memorie și în suflet sacrificiul celor mai bine de trei mii de români. În memoria celor masacrați la Fântâna Albă, dar și a tuturor jertfelor represaliilor comuniste, a deportărilor, vă rog să păstrăm un moment de reculegere. Vă mulțumesc! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe martirii poporului român”.

Related Articles

Back to top button