comunicat

Senatorului Gheorghe-Adrian Cătană (AUR), INS a transmis date privind numărul cetățenilor români cu drept de vot în 2024

Anul 2024 va fi unul important din punct de vedere electoral – vor avea loc patru runde electorale în România, respectiv alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, iar un element cheie al întregului proces electoral îl constituie numărul votanților din România. În acest context, senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană a solicitat Institutului Național de Statistică (INS) să transmită date privind cetățenii români cu drept de vot.

Senatorul a subliniat că aceste date sunt extrem de importante și relevante deoarece pe baza acestor informații se stabilesc numărul secțiilor de votare, pragul electoral și ponderea aleșilor români în viitoarele poziții. Institutul Național de Statistică (INS) a răspuns deja la solicitarea parlamentarului, punând la dispoziție date privind populația rezidentă a României cu vârsta de 18 ani și peste, dar și date privind privind numărul total al cetățenilor români cu vârsta împlinită de 18 ani la 1 ianuarie 2023.

Astfel, potrivit ultimului recensământ, având ca punct de referință data de 1 decembrie 2021, populația rezidentă a României, cu vârsta de 18 ani și peste, a fost de 15.330.990 persoane. Este vorba despre persoane cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României, adică au locuit la locul de reședință obișnuit o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de data de referință.

Related Articles

Back to top button