Curierul Românesc

Lilian Scripnic (AUR): Alegerile de anul acesta, un punct de cotitură pentru România – vom alege să fim în continuare cu capul plecat în faţa birocraţiei de la Bruxelles sau va fi un an al resetării naţionale

Într-o declarație politică, deputatul AUR Lilian Scripnic a vorbit despre nemulțumirile fermierilor față de Politica Agricolă Comună (PAC) și de lipsa de susținere din partea instituțiilor UE, care favorizează marile corporații. Piețele europene au fost invadate de produse agricole din Ucraina, în timp ce fermierii de-abia supraviețuiesc în contextul în care politicile agricole se subordonează proiectului Green Deal. Deputatul Lilian Scripnic susține că alegerile de anul acesta vor reprezenta un punct de cotitură pentru ţara noastră: „vom alege să fim în continuare cu capul plecat în faţa birocrației de la Bruxelles sau va fi un an al resetării naţionale”.

„În cadrul protestelor propagate în întreaga Europă şi care se desfăşoară şi în prezent, fermierii au strigat la unison că cei care trasează liniile Politicii Agricole Comune s-au îndepărtat de dezideratul unei agriculturi europene performante şi în favoarea consumatorilor şi producătorilor agricoli. Majoritatea deciziilor în domeniul agriculturii sunt condiţionate de respectarea normelor de mediu, de cele mai multe ori fără nicio legătură cu realitatea economică. O agricultură cu subvenţii insuficiente şi subjugată de condiţionalităţile date de Pactul Verde European a fost lovită o dată în plus de declanşarea războiului din Ucraina. În prezent, piaţa europeană este invadată de produse ucrainene la preţ de dumping care nu respectă normele privind pesticidele folosite şi calitatea, în ciuda restricţiilor pe care unele ţări, printre care şi România, au încercat să le impună”, a afirmat deputatul.

Lilian Scripnic a amintit că fermierii români de-abia reușesc să supraviețuiască și a atras atenția că nu este normal ca statul român să nu aibă drept de decizie asupra politicii sale agricole, asupra modului cum să îşi lucreze pământul şi cum să îşi valorifice bogăţiile naturale. Protestele de anul acesta au fost o reacție la dublul limbaj al oficialilor europeni care, pe de o parte susţin că apără interesele producătorilor europeni, iar, pe de altă parte, facilitează şi favorizează transportul şi pătrunderea pe piaţă a producţiei marilor companii americane care deţin exploataţii în Ucraina.

„Mecanismul de decizie în domeniul agriculturii este unul falimentar şi în detrimentul cetăţenilor. Micii producători nu vor mai putea ţine pasul cu marile corporaţii care în ultima perioadă fac presiuni asupra instituţiilor europene pentru a decide în favoarea lor şi în detrimentul producătorilor europeni, astfel încât avem impresia uneori că nu ne mai conduc guvernele, ci marile companii.

Nu este normal ca un stat să nu aibă drept de decizie asupra politicii sale agricole, asupra modului cum să îşi lucreze pământul şi cum să îşi valorifice bogăţiile naturale pe care ţara noastră le are din plin”, a punctat parlamentarul.

În context, Lilian Scripnic a subliniat că „România nu mai poate hotărî asupra agriculturii sale în funcţie de specificul nostru economic, geografic şi climatic, iar suveranitatea aproape că a rămas doar un cuvânt frumos scris în Constituţie”. Tocmai de aceea, alegerile din iunie și din toamnă vor fi un punct de cotitură pentru România: „vom alege să fim în continuare cu capul plecat în faţa birocraţiei de la Bruxelles sau va fi un an al resetării naţionale. Nu mai putem tolera atitudinea guvernanţilor actuali ce aşteaptă de fiecare dată permisiunea instituţiilor europene pentru a decide soarta agriculturii româneşti”, a spus în încheiere deputatul.

Related Articles

Back to top button