comunicat

Românii care nu mai primesc vouchere sociale din luna august 2023

Programul ”Sprijin pentru România” a fost conceput cu scopul de a ajuta anumite categorii vulnerabile pentru achiziționarea alimentelor de bază. O nouă tranșă a acestui ajutor ar urma să ajungă pe carduri în august.

Deși sunt eligibili, o parte dintre beneficiari ar putea rămâne fără cei 250 de lei primiți la fiecare două luni, în cazul în care se încadrează într-una dintre excepțiile prevăzute în legislația care reglementează programul.

Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 63 din 9 mai 2022, beneficiarii care pierd dreptul la acest ajutor sunt românii care părăsesc ţara, cei care primesc decizii de condamnare sau cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

”Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în textul OUG 63/9 mai 2022.

În cadrul programului ”Sprijin pentru România” persoanele din categoriile vulnerabile primesc pe parcursul acestui an șase vouchere de alimente în valoare de 250 de lei fiecare, din partea statului, pentru alimente și mese calde.

Fiecare voucher are o valabilitate de 12 luni și poate fi folosit doar de beneficiar. Acestea vor fi distribuite o dată la doi luni. Potrivit Ministerului Investițiilor, cardurile vor fi alimentate cu următoarea tranșă în jurul datei de 15 august.

Peste 2 milioane de beneficiari

”Bugetul măsurii temporare Sprijin pentru România, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se mai arată în textul de lege.

Potrivit informațiilor furnizate de autorități, în 2022, românii eligibili au primit patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de beneficiari.

Cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt în județele București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410). În program sunt înscrise circa 2,4 milioane de persoane vulnerabile care primesc vouchere de alimente pentru mese calde.

Sursa Fanatik

Related Articles

Back to top button