comunicat

România anulează un acord de un miliard de dolari pentru a cumpăra nave de război franceze

România a reziliat acordul cu compania franceză Naval Group privind achiziționarea a patru nave de război în valoare de 1,2 miliarde de euro, notează Ministerul Apărării din România.

Se menționează că acordul pe termen lung a fost anulat după ce compania și partenerul său junior din România Santierul Naval Constanța nu au respectat termenul limită pentru semnarea contractului.

Naval Group a câștigat în 2019 un contract pentru construirea a patru corvete de tip Gowind pentru România, precum și pentru recondiționarea a două fregate existente pentru 1,2 miliarde de euro, în parteneriat cu Santierul Naval Constanța.

Cu toate acestea, acordul a fost suspendat mai întâi din cauza unor probleme juridice și apoi pentru că cele două companii nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la creșterea costurilor.

Marina militară a României este cea mai puțin modernizată ramură a forțelor armate ale țării, care este membră NATO. Aceasta și-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB în acest an, ca răspuns la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Anterior, reprezentanții companiei românești Electromecanica și cei ai companiei americane Raytheon Missiles&Defense au semnat o scrisoare de intenție pentru a produce în România rachete interceptoare SkyCeptor.

Related Articles

Back to top button