comunicat

Liderul AUR: „Raed Arafat trebuie să plece! Acesta trebuie să fie demis de Marcel Ciolacu!”

Liderul AUR, George Simion, spune, pe Facebook, că Raed Arafat trebuie să plece, iar dacă nu demisionează, trebuie demis de premier.

„Raed Arafat trebuie să plece! Acesta trebuie să fie demis de Marcel Ciolacu!”, a spus Simion, precizând că mulţi membri şi simpatizanţi AUR au donat sânge pentru victimele exploziei de la Crevedia.

„O bombă cu ceas a explodat sub ochii autorităților la Crevedia. Continuăm să îngropăm victime ale corupției generalizate care devastează societatea românească”, menţionează AUR, pe Facebook.

Site-ul r3media.ro arată, într-o analiză, că în urma exploziilor de la Crevedia, 43 de cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi) au fost rănite. Aceștia au acționat în subordinea secretarului de stat pentru situații de urgență, Raed Arafat, șeful IGSU.

„Așa cum a recunoscut el însuși, într-o declarație acordată Televiziunii Române, Raed Arafat a spus că din momentul în care a ajuns la fața locului, a fost comandantul acțiunii, deci primul responsabil de rezultatele, inclusiv victimele, acesteia.

Comandantul acţiunii, din momentul în care am ajuns eu, am fost eu, dar acolo existau inspectori şefi de pompieri pe Bucureşti – Ilfov. A mai venit şi inspectorul şef pe Dâmboviţa şi pe partea de incendii expertiza este la dânşii. Organizarea dispozitivului de incendii o fac pompierii. (…) Pompierii au făcut intervenţia lor, conform procedurilor. Dacă sunt probleme, le vor analiza. Dacă au fost probleme punctuale, le vor identifica. Dar modul în care s-a intervenit după o primă explozie a fost un mod corect: să protejeze ce este în jur, să evacueze populaţia şi să intervină pentru limitarea pagubelor. La niciun moment nu au pus în cap ca să stingă integral incendiul, pentru că gazul trebuia să fie consumat. Dar trebuia să prevină zona din jur şi să prevină răspândirea la case, să prevină alte situaţii. Explozia era prevenită prin răcirea cisternelor. Acest lucru îl fac pompierii de fiecare dată când au implicate cisterne. Din păcate, de data asta, cisterna a explodat”, a spus Arafat.

Imaginile ne-editate obținute de Euronews România ni-l prezintă pe „comandantul acțiunii”, Raed Arafat, mergând haotic pe stradă, înainte și înapoi, după a doua explozie. Arafat doar urlă către ziariști „În spate, în spate toată lumea” și atât.

Mai mult, sunt suspiciuni enorme că Raed Arafat îl acoperă pe șeful IGSU Dâmbovița, care nu a efectuat niciun control timp de trei ani la stația GPL în cauză, deși știa că nu are autorizație.

De altfel, în declarațiile acordate presei, se referă la activitatea firmei, nu a stației în sine. Este imposibil de crezut că șefii IGSU Dâmbovița și de la nivel central nu știau că stația funcționează, atâta vreme cât unitatea apărea activă inclusiv pe Google Maps și pe aplicații de hărți precum Waze.

„Noi știm că firma cel puțin nu mai funcționa, clar că nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General. Din punctul nostru de avere firma nu avea documente să funcționeze, firma nu avea activitate mai exact”, a declarat Raed Arafat.

Mult mai probabil este că subordonatul lui Arafat de la Dâmbovița era în complicitate cu celelalte autorități locale, care au închis ochii la această situație. De altfel, înainte de a fi numit la Dâmbovița,  șeful IGSU Dâmbovița, lt.colonel Florea Cristian-Claudiu, a avut funcții de conducere la IGSU București/Ilfov, în imediata apropiere a lui Raed Arafat, după cum arată CV-ul acestuia.

Din păcate, nu este primul eveniment soldat cu victime omenești în urma unor intervenții ale SMURD sau ale unei instituții coordonate de Raed Arafat:

Iată o trecere în revistă a acestor incidente cu victime omenești :

2006: Un elicopter SMURD s-a prăbușit în apropierea Aeroportului Iași, la 10 minute de la decolare. Patru persoane, membrii echipajului, au murit.

2014: Un avion din dotarea Școlii Superioare de Aviație Civilă, pilotat de Adrian Ivan, s-a prăbușit în Munții Apuseni. Pe lângă pilot, a mai decedat și studenta Aurelia Ion. Victimele au fost găsite de localnici, nu de reprezentanții serviciilor de urgență. Ancheta a arătat că niciuna dintre persoane nu a murit pe loc și ar fi avut șanse dacă SMURD – condus de Raed Arafat – și-ar fi făcut datoria.

2014: Un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol din județul Constanța.Toate cele patru persoane aflate la bord au murit.

2015: Incendiu la clubul Colectiv din București.

Au murit 64 de persoane și 185 au fost rănite. Intervenția autorităților de urgență a fost criticată de victime și de opinia publică.

Mai rău, cei de la ISU București Ilfov au ascuns, timp de patru ani, o filmare realizată de un pompier, în momentul intervenției de la fața locului. Asociația din Iași, Reset, a depus plângere penală împotriva lui Raed Arafat și a foștilor șefi ai ISU București de la momentul intervenției la Colectiv, coloneii Orlando Șchiopu (în prezent repus în funcție și șef al ISU București-Ilfov) și Mihai Guță. Aceștia sunt acuzați de asociația Reset de „sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri și obstrucționarea justiției”.

Există o mărturie conform căreia generalul Pop i-a dus filmarea personal lui Arafat, dar acesta a negat. Conform raportului Corpului de Control al Guvernului asupra intervenției de la ”Colectiv”, intervenția echipelor de urgență a fost „în parte necoordonată” și „au existat elemente de improvizație din partea autorităților”. Arafat a cerut rescrierea raportului.

În imagini se văd oameni zbătându-se în agonie, dar ignorați de salvatori, în timp ce alții, mai „norocoși”, se deplasează singuri, deși sunt răniți.

Alte imagini arată cum pompierii cară victimele cu mâinile goale sau pe paleți, fără un minim echipament necesar în aceste situații.

Ofițerul care a furnizat presei filmarea a explicat clar, haosul de la fața locului: „Focul a fost stins imediat. A fost vorba de decizii pentru care nu ești pregătit. Decizii de transport a unor persoane afectate… în număr foarte mare și rapid”.

27 de oameni au murit în acea noapte, iar restul din cauza arsurilor, ulterior.

„Eu când am ajuns, incendiul era stins. Totul era în desfășurare. Eu am ajuns, apoi a ajuns ministrul după mine, însă cel care comanda era ofițerul care era mai mare în grad și care era cel mai înalt la nivel de București. Multe le-am coordonat eu. Chiar dacă era ministrul acolo, eu am coordonat lucruri. Regulile de bază în medicina de dezastre spun că șeful care coordonează nu pune mâna pe pacientul individual. Când te-ai concentrat pe un bolnav, scapi ansamblul.”, a declarat Raed Arafat în cadrul unui interviu acordat lui Marius Tucă.

2016: Un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit în Republica Moldova. Patru persoane au pierit: medicul Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu, piloții Voicu Șocae și Doru Gavril.

2021: O femeie din Constanța moare, încercând să se salveze dintr-un incendiu. Ea s-a aruncat de la etajul 6 în fața pompierilor. Cei de la ISU Constanța nu aveau în dotare nici autospecială cu scară și nici saltea gonflabilă.

2023: Crevedia…

Notă: Acestă scurtă cronologie nu ia în calcul deciziile lui Arafat din timpul celor doi ani de criză sanitară, de la achiziții fără rost la panicarea populației și restricții, declarate ulterior ilegale de instanțele judecătorești.

Câte victime/cadavre mai trebuie să apară în urma acțiunilor/inacțiunilor lui Raed Arafat pentru a înceta să mai fie protejat?

Scurtă biografie Raed Arafat:

  • În 2007 a fost numit Subsecretar de stat în Ministerul Sănătății Publice, unde a stat până în 10 ianuarie 2012.
  •  Ministru al Sănătății între 7 noiembrie și 21 decembrie 2012. După această dată, a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, până în 2014.
  •  În 2014 a fost numit șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), creat în cadrul Ministerului pentru Afaceri Interne. Numit Secretar de Stat în MAI
  • În martie 2022, Curtea de Apel din Alba Iulia a descoperit că el a uzurpat calități oficiale ale DSU-ului și, în consecință, toate actele semnate de el sunt false
  •  Din 2011 și până în prezent este Expert inalt nivel in cadrul Grupului de lucru pentru Sanatate Alimentatie si Agricultura (JHFAG) în cadrul NATO.
  • Între 2007 și 2008 a fost consultant al Organizației Mondiale a Sănătății, Biroul Regional pentru Europa.
  • Fondatorul și coordonatorul SMURD, în anii 90 ai secolului trecut”, scrie r3media.ro, în analiza menţionată.

Related Articles

Back to top button