Anchete

România restricționează și mai mult zborurile în apropierea graniței cu Ucraina, după prăbușirea unor resturi de drone

Ministerul Apărării Naționale din România a anunțat joi, împreună cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, restricții suplimentare privind zborurile în spațiul aerian adiacent frontierei cu Ucraina.

Restricțiile au început să intre în vigoare pe 13 septembrie și vizează regiunea Dobrogea de Nord între orașele Sulina și Galați și vor acoperi teritoriul aflat la o distanță de 20-30 de kilometri de la granița româno-ucraineană până la o altitudine de 4.000 de metri.

Orice aeronavă cu sau fără pilot, alta decât cele de stat, are interdicție de zbor într-o anumită zonă a spațiului aerian al României.

Ministerul român al Apărării a reamintit că restricțiile de zbor în spațiul aerian adiacent întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din mai 2022, dar atunci acestea se extindeau la o adâncime de 8 kilometri și o altitudine de până la 1.000 de metri.

„În contextul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, extinderea restricțiilor este necesară pentru a asigura o monitorizare și un control mai eficient asupra utilizării spațiului aerian”, a adăugat agenția.

În cursul lunii august, România a detectat de trei ori în apropierea frontierei cu Ucraina resturi de drone – probabil UAV-uri rusești lansate asupra unor ținte ucrainene. În acest context, autoritățile române au protestat la Moscova și au anunțat măsuri suplimentare de securitate pentru locuitorii din localitățile din apropiere.

În noaptea de 13 septembrie, locuitorii din satele românești din zonă au primit pentru prima dată mesaje RO-Alert în timpul unui atac cu drone rusești asupra localităților ucrainene de deasupra Dunării.

Related Articles

Back to top button