Curierul Românesc

Dorinel Cosma (AUR): Felul slugarnic în care ne raportăm în alianțele noastre externe afectează grav și pe termen lung prestigiul României

Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, atrage atenția asupra faptului că felul slugarnic în care România se raportează în alianțele noastre externe afectează grav și pe termen lung prestigiul țării. Într-o adresă către premierul Marcel Ciolacu, Dorinel Cosma pledează pentru o politică externă care să protejeze interesul național, începând de la aspecte strategice și economice și până la apărarea identității naționale a românilor din comunitățile istorice.

„Toate instituțiile pe care le avem în exterior, de la ambasade la institute culturale, trebuie să funcționeze în interes național, nu ca locuri bine plătite pentru pile, rude și clientelă de partid. Interes național înseamnă obiective strategice, economice și culturale, bine conturate, pe care să le urmărești și să le îndeplinești”, a subliniat senatorul.

Totodată, domnia sa a afirmat că România trebuie să se impună la nivel internațional, lucru ce se poate realiza prin renunțarea la politica de servilism față de interesele altor state.

„Încă simțim nevoia recuperării libertăților pentru o industrie-cheie pentru noi, precum cea a transporturilor și care trebuie impusă în dialogul cu partenerii europeni. Dar cel mai important, pe termen lung, este obiectivul reîntregirii naționale.

Și mai avem nevoie de ceva. Trebuie impusă respectarea drepturilor comunităților românești în Ucraina și Serbia, dar și în celelalte state unde comunitățile românești sunt discriminate”, a mai punctat Dorinel Cosma.

În acest context, parlamentarul botoșănean a solicitat premierului Marcel Ciolacu să transmită următoarele:

  1. Care sunt, concret, obiectivele strategice ale diplomației române, pe termen mediu și lung, în alianțele externe?
  2. Puteți da exemple de implicare, de acțiune în interes național, a ambasadelor și institutelor noastre externe?
  3. Ce ați făcut, ce faceți sau ce aveți în vedere, practic, nu scriptic-demagogic, pentru îndeplinirea dezideratului acestui neam – reîntregirea națională?

Related Articles

Back to top button