Curierul Românesc

Dan Tănasă (AUR): Procurorul care trimite pe cineva în judecată pentru ca, după ani de procese, dosarul să se termine cu „fapta nu există”, ar trebui exclus din magistratură!

Dan Tănasă, vicepreședinte al AUR, argumentează că orice procuror care aduce pe cineva în instanță, doar pentru ca, după ani de procese, dosarul să se încheie cu „fapta nu există”, ar trebui exclus din magistratură. Tănasă face aceste comentarii în contextul cazului doctorului Mircea Beuran.

Medicul Mircea Beuran a fost achitat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, în procesul în care era acuzat de luare de mită, pentru că, potrivit procurorilor anticorupţie, ar fi primit 10.000 de euro de la un medic pentru a asigura ocuparea, de către acesta, a unui post de asistent universitar în specialitatea Chirurgie generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. Beuran fusese achitat şi în prima instanţă.

Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri, ca nefondat, apelul declarat de DNA împotriva deciziei Tribunalului Giurgiu prin care Mircea Beuran fusese achitat.

“În temeiul art.421 alin.(1) pct.1, lit.b din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 233 din data de 17.11.2022, pronunţate de Tribunalul Giurgiu – Secţia penală, în dosarul nr. 9606/3/2020. Constată că inculpatul a fost reţinut pe o perioadă de 24 ore, începând de la data de 13.02.2020, ora 20:00, până la data de 14.02.2020, ora 20:00 şi arestat la domiciliu de la data de 14.02.2020 până la data de 12.03.2020. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanţei. 

Medicul Mircea Beuran a fost achitat în luna noiembrie 2022 de Tribunalul Giurgiu pentru luare de mită, el fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că ar fi primit 10.000 de euro de la un medic pentru a asigura ocuparea, de către acesta, a unui post de asistent universitar în specialitatea Chirurgie generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus, în urmă cu trei ani, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Mircea Beuran, care, la data faptei, îndeplinea funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv şef al Disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, pentru luare de mită.

„În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calităţile menţionate mai sus, ar fi primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din Bucureşti (martor în cauză), bani şi bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”, se arată în rechizitoriu.

Concret, el ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, relative la ocuparea de către martor a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată (în specialitatea chirurgie generală în cadrul U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti), îndatoriri ce puteau fi realizate de către inculpat prin oricare din actele care intrau în competenţa sa, în oricare din calităţile sale menţionate.

Medicul Mircea Beuran a fost reţinut pentru 24 de ore, în februarie 2020 şi apoi arestat la domiciliu până în martie 2020.

Related Articles

Back to top button