Hunedoara. Legea trebuie respectată și impusă, chiar și cu forța. Dar când românii au ca model grupuri infracționale organizate în partide politice?

Am văzut cu toții ce s-a întâmplat la Hunedoara, unde o mulțime organizată a atacat forțele de ordine care au vrut să impună ordinea și respectarea legii.

Ce s-a întâmplat pe scurt:

Forțele de ordine au legitimat la Hunedoara mai multe persoane care nu respectau condițiile de izolare, erau irascibile și cel mai probabil sub influența consumului excesiv de alcool.

Pentru că persoanele în cauză au devenit violente și au refuzat să prezinte documente care să atestate de ce se aflau în acel loc, forțele de ordine au fost nevoie să le invite la secție.

Ce a urmat este demn de filmele cu interlopi: a urmat o vie agitație, iar mulțimea a început să atace polițiștii aflați în misiune.

Aceștia au fost nevoiți să se retragă pentru ca apoi să intervină forțele speciale și să se facă arestări. Cel puțin șapte persoane au fost reținute.

Suntem într-o situație cu totul excepțională. Pandemia este una reală și sunt luate măsuri de izolare în toată lumea. Trebuie să respectăm legea și recomandărie date de oficialități. Că în spatele situației de urgență politicienii români își fac mendrele, se taie păduri și se fac achiziții dubioase, este clar pentru toată lumea.

Poate că tocmai acest lucru atrage nemulțumirea populației. În timp ce nouă ni se cere să stăm în casă, iar bătrânii sunt obligați să fugă trei ore ca să își facă cumpărăturile, se comit de politicienii români grave fapte cu caracter infracțional.

De aici vine și atitudinea înțeleasă a populației: dacă ei nu respectă legea, noi de ce am facea-o? Dacă unii taie păduri, alții cumpără măști la prețuri de 10 ori mai mare, noi oare nu suntem mințiți?

Se acumulează nemulțumiri și o stare de tensiune în societate. De acest lucru se folosesc grupurile infracționale pentru a instaura dezordinea, acea dezordine sub care pot cu o mai mare ușurință să comită fapte ilegale.

Oameni cinstiți pot fi ușor influențați să comită fapte rele și linia dintre lege și fărădelege este foarte mică. Dar când politicienii români se comportă ca niște infractori, iar partidele politice sunt similare grupurilor infracționale organizate, de ce ar mai respecta românii legea?

Cosmin Iosub este un tânăr român din Sfântul Gheorghe, membru al Centrului pentru Cultură, Istorie și Educație, preocupat de soarta românilor din centrul țării