Anchete

Cine sunt partidele care îi susțin pe cioclii asigurărilor din ASF – Ambii de la PSD

Perioada 2020-2023 va rămâne în istoria pieței de asigurări din România ca fiind una de doliu pentru asigurații RCA. Bazându-se pe proverbiala nefuncționalitate a DNA -ului și a DIICOT-ului, două grupări infracționale au dat două tunuri financiare celor 8 milioane de asigurați RCA din România, prin intermediul a două instituții: ASF și Oficiul împotriva spălării banilor.

Vioara întâi a fost ASF, care având la butoanele sectorului asigurări pe Cristian Roșu, omul care a fost în repetate rânduri informat oficial despre tunurile din piața de asigurări care se premeditau, a ieșit în repetate rânduri cu mesaje mincinoase pentru a dezinforma opinia publică: ”un nou caz Astra puțin probabil să se mai repete”. În realitate, întreaga conducere a ASF era perfect conștientă de tunurile pe care City Insurance și Euroins le dădeau. Aceasta știa încă de acum 4 ani faptul că Euroins nu își înregistra zeci de mii de dosare de daună și nu le raportau către ASF.

În urma unui control al ASF din 2019, s-a constatat faptul că Euroins avea o cameră în care depozita zeci de mii de dosare de daună neachitate și neraportate către ASF. Toată piața de asigurări a atras atenția conducerii ASF că firma City Insurance transmitea raportări false către ASF, că firma nu mai avea bani în conturi pentru că aceasta a scos sute de milioane de euro din România prin contracte fictive de asigurare cu societăți de reasigurare fantomă situate în insulele Cayman și în Barbados. Firma de asigurări City Insurance a cedat 90% din întreaga suma încasată din România către aceste companii de asigurări fantomă, care erau în realitate un vehicul care a asigurat tunul financiar dat de City Insurance. 

Deși conducerea ASF a fost avertizată, inclusiv în scris, despre faptul că extrasul de cont de 50 milioane de euro era unul fals, aceasta a așteptat câțiva ani ca să verifice, scoțând în mod ilegal firma City Insurance din redresare financiară, fără ca aceasta să îndeplinească planul de măsuri stabilit  chiar de către ASF. Aici, adormiții procurori DNA ar trebui să investigheze un foarte probabil caz de corupție în care sunt implicate persoane din conducerea ASF.

Ambele companii de asigurări încasau pe zi din hârtiile vândute sub denumirea de polițe RCA următoarele sume: City Insurance vindea polițe RCA de aproximativ 2 milioane de euro pe zi, din care 90% din aceste sume încasate erau cedate acelor companii fantomă de reasigurare din insulele Cayman și Barbados. Euroins vindea polițe RCA de 1,5 milioane de euro/zi, bani care erau imediat scoși din România cu complicitatea Oficiului împotriva spălării banilor, care a primit nenumărate sesizări pe această temă, dar nu a făcut absolut nimic pentru a verifica ultra dubioasele tranzacții intra grup derulate de firme din grupul Eurohold. Exemplul elocvent este Euroins – Starcom, împrumuturi neavantajoase pentru Euroins în care Assen Christov semna ca administrator/acționar majoritar la ambele companii de asigurări (Euroins și Starcom).

Toate aceste aspecte și multe altele au fost scrise de echipele de control din ASF care au verificat aceste companii de asigurări, dar nici actualul consiliu al ASF și nici conducerea Oficiului împotriva spălării banilor nu au reacționat în niciun fel.

Atât conducerea ASF, cât și conducerea Oficiului împotriva spălării banilor au asistat și apărat Euroins și City Insurance până când acestea au reușit să scoată banii din România.

După ce acestea au scos banii din România, în ciuda tuturor semnalelor publice și a informațiilor oficiale primite de ASF și Oficiul împotriva spălării banilor, ASF a constatat lipsa de lichiditate și solvabilitate a celor două companii de asigurări și le-a retras autorizația de funcționare.

Gaura lăsată de cele două companii de asigurări, conform lichidatorului judiciar, este de aproape 3 miliarde de euro.

Consecința acestor tunuri financiare se regăsește astăzi în prețul RCA majorat cu 250% și cu sutele de mii de păgubiți care așteaptă deja de 2 ani de zile banii de la FGA pentru City Insurance, precum și păgubiții Euroins care își vor primi despăgubirile peste cel puțin 5-7 ani.


Cine sunt personale responsabile de aceste tunuri financiare?

În primul rând este Cristian Roșu. El a fost numit de PSD la conducerea sectorului de asigurări (vicepreședinte ASF) și acum își dorește un nou mandat la ASF, fiind susținut de doi oameni din PSD: Weber Mihai și Alfred Robert Simonis – președintele Camerei Deputaților – ambii de la PSD. De reținut este faptul că fiul lui Weber Mihai, Weber Bogdan, este expert în management și a fost angajat la cabinetul lui Cristian Roșu, vicepreședinte ASF.

A doua persoană responsabilă 100% de tunul financiar al firmei Euroins este Nicu Marcu, președinte ASF. Acesta a știut în permanență de situația reală a firmei Euroins, fiind informat inclusiv de către șeful lui de cabinet, generalul SRI Voinescu George. În toate atacurile la adresa conducerii ASF declanșate de către Euroins în presă, președintele grupului Eurohold, Assen Christov, a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Nicu Marcu spunând despre acesta că este “un om echilibrat și profesionist”.

Cuvintele de laudă venite din partea artizanului tunului financiar al firmei Euroins, în timp ce acesta acuză de corupție alte persoane din conducerea ASF, confirmă puternicele înțelegeri subterane dintre grupul Euroins și președintele ASF Nicu Marcu.

Nicu Marcu își dorește un nou mandat la conducerea ASF, după ce și-a majorat salariul cu 32% în ultimul an, încasând lună de lună peste 16.000 de euro + prima de performanță și prima de zilele ASF. Cele două prime însumate reprezintă aproximativ 30.000 de euro net pe care Nicu Marcu și le-a acordat sieși.

PNL l-a susținut pe Nicu Marcu la conducerea ASF și tot PNL îl susține pentru un nou mandat de prim vicepreședinte al ASF.

Pe Nicu Marcu îl susține și baronul PSD Paul Stănescu, în semn de recunoștință pentru că i-a angajat ginerele (Robert Modan) fără concurs și fără experiența pe postul de secretar general al ASF, post retribuit cu peste 8.000 de euro/lună.

PNL consideră că Nicu Marcu a făcut o treabă foarte bună la conducerea ASF, falimentul Euroins și al City Insurance, creșterea prețului RCA cu 250% în timpul mandatului lui Nicu Marcu și sutele de mii de păgubiți RCA care își vor primi banii de la FGA prin 2030, constituind adevăratele performanțe “liberale”.

Related Articles

Back to top button