comunicat

AUR propune modificarea actualei Legi a porcului

Legea Porcului a stârnit o adevărată revolta întrucât, potrivit reglementărilor, porcii crescuți în propria gospodărie nu mai pot fi vânduți. În plus, legea scrie că se interzice și comercializarea cărnii provenită de la porcii de gospodărie. De asemenea, potrivit noilor norme emise de ANSVSA, proprietarii sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

În acest context, mai mulți deputați AUR au depus un proiect de lege prin care propun modificarea Legii porcului astfel încât românii să poată vinde animalele pe care le cresc în propria gospodărie. Anunțul a fost făcut de către deputatul AUR Dumitru Flucuș, unul dintre inițiatorii proiectului, care a precizat că este imperios ca legea să fie modificată deoarece noile reglementări lovesc direct în familiile țărănești, care au doar câteva mijloace de subzistență, printre care se numără creșterea animalelor pentru comercializare.

„Familia ţărănească este numeroasă şi nu are decât câteva mijloace de subzistenţă, printre care creșterea animalelor pentru comercializare care reprezintă o parte consistentă a bugetului acesteia. Iar creşterea de porci este printre cele mai importante in obţinerea de venituri. Prin banii câştigaţi din vânzarea suinelor, capii de familie au putut de-a lungul timpului să ofere stabilitate şi posibilitatea educării copiilor lor, au putut să ofere un trai decent, au putut să progreseze.

Perpetuarea acestor tradiţii nu trebuie să interfereze cu activitatea statului, având vederea atât valoarea materială, cât şi simbolică a comunităţii rurale. De asemenea, un alt aspect important este încurajarea comercializării de carne autohtonă în dauna celei exterioare României”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de către deputații AUR.

În prezent, România este dependentă de importurile de carne de porc. Potrivit ZF, românii mănâncă anual 9 milioane de porci (720.000 de tone de carne), dintre care 6 milioane provin din afara țării. În acest context, AUR susține că stoparea importurilor de carne trebuie să devină o politică de stat, iar producătorii autohtoni trebuie să primească sprijin din partea statului întrucât în acest fel se protejează economia locală, dar se conservă și tradițiile sătești.

AUR propune modificarea actualei Legi a porcului

Proiectul de lege inițiat de deputații AUR Dumitru Flucuș, Lilian Scripnic, Daniel Gheba și Mihail Albișteanu, prevede următoarele:

  • Articolul 35 din Legea nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România se modifică astfel:
    • Persoanele fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului din cadrul exploataţiiior comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare, conform prevederilor art. 2 lit. c) şi art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014, cu modificările şi completările ulterioare, către exploataţii de tip gospodăresc şi comerciale de tip familial, precum şi către abatoare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar-veterinară la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
    • Creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor SNIIA, precum şi de deţinătorii de porcine în sensul art. 3 lit. h) din lege.
    • Persoanele fizice care doresc să crească porcine exclusiv pentru consum familial, în gospodării ţărăneşti şi în alte gospodării ale populaţiei, nu sunt obligate să obţină atestatul de producător şi carnetul de comercializare, ci doar eliberarea unei Adeverinţe de către medicul veterinar.
    • Porcinele pot fi crescute pentru îngrăşare şi comercializare de către persoane fizice, fiind permisă reproducţia în aceste exploataţii, iar carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora pot fi destinate consumului în gospodăria proprie şi se pot comercializa, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare. Aceste persoane fizice nu se vor autoriza şi înregistra fiscal şi nu se vor înregistra în SNIIA”.

Related Articles

Back to top button