Sănătate

Alergii alimentare: top 6 alimente periculoase

Ce este o alergie alimentară? Medicii explică faptul că este o reacție imunologică supraexprimată a organismului la anumite produse alimentare. Agentul cauzal al unei reacții alergice este, de obicei, o proteină alimentară conținută în anumite alimente.

„Există trei grupuri de produse care pot provoca o reacție alergică la o persoană”, spune alergologul Anastasia Levchenko. – Prima este reprezentată de produsele care provoacă 90% din toate alergiile alimentare. Despre ele vom vorbi în anti-ratingul de astăzi. Al doilea grup include produsele care conțin o concentrație mare de histamină, cum ar fi cârnații, șunca, kombucha, brânza, drojdia… Iar al treilea grup include produsele care eliberează histamina menționată mai sus, care provoacă alergii, astfel de „eliberatori” includ fructele de pădure, bananele, mandarinele, dovleceii, roșiile – deși aceste produse în sine nu sunt alergeni.

Agentul cauzal al alergiilor este, de obicei, o proteină alimentară care se găsește în leguminoase, pește și fructe de mare, ouă, lapte, arahide, nuci și grâu.

„Primele semne ale alergiilor alimentare sunt umflarea feței și a gâtului, dureri în timpul înghițirii, apariția de erupții cutanate sau roșeață, tuse, sufocare și altele”, spune medicul Doina Voicu. – În cazul unor astfel de semne, trebuie să consultați imediat un medic. Trebuie știut că alergenii pot pătrunde în organism nu numai cu ajutorul alimentelor, ci și prin piele sau prin tractul respirator, ceea ce se întâmplă adesea în timpul gătitului, când o persoană cu tendință la alergii alimentare va inhala vapori de produse alergenice.

În prezent, este posibil să se stabilească cauza alergiilor alimentare prin teste cutanate sau teste de sânge. Și este posibil să se rezolve problema: un specialist va prescrie un tratament care va reduce sensibilitatea organismului la produsul alergen. Acest lucru vă va proteja de situații neplăcute în viitor.

Deci, ce ar trebui să fie eliminat din meniu, pentru a nu stimula o reacție alergică.

Lapte de vacă
Cel mai adesea, alergia la laptele de vacă se manifestă la o vârstă destul de fragedă (conform statisticilor, intoleranța la lactoză apare la unul din cinci copii). Din fericire, majoritatea copiilor depășesc această problemă. La 85% dintre ei, alergia la lapte dispare înainte de vârsta de 3 ani, iar la 50% dintre copii – înainte de vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, statistic, aproximativ 2-3% din populația adultă este alergică la proteinele din laptele de vacă.

Până în prezent, există singura modalitate pentru aceștia de a se proteja de reacțiile alergice: evitarea completă a produselor care conțin lapte de vacă. O altă alternativă la laptele de vacă este laptele de soia, care conține proteine vegetale.

Nuci și alune
Chiar și o cantitate mică de nuci într-un desert, supă sau sos poate provoca o reacție alergică severă. Aproximativ 20-23% dintre copii scapă de alergia la alune abia când ajung la vârsta școlară.

Adevărul este că alergenul care se află în proteina vegetală a nucilor este foarte agresiv. Deosebit de periculoase pentru persoanele alergice sunt astfel de nuci: caju, migdale și macadamia. Apropo, arahidele, care este considerată în mod eronat o nucă (de fapt, aparține familiei leguminoaselor) – unul dintre cele mai insidioase produse, deoarece conține mai mult de 30 de tipuri de proteine, dintre care 15 sunt alergeni.

Ouă
Cea mai periculoasă parte a unui ou pentru o persoană alergică este proteina (albumina), mai ales dacă este consumată crudă. Alergia la albușul de ou se formează în copilărie. Iar reacția la acesta poate fi imprevizibilă: de la mâncărimi ușoare la forme mai grave.

Dacă sunteți alergic la ouă ar trebui să fie excluse din alimentație și maioneza de casă sau de fermă, înghețata, produsele de patiserie și cofetărie.

Miere
Simptomele de alergie după consum sunt înregistrate cu regularitate atât la adulți, cât și la copii. Interesant este că proteinele proprii ale mierii provoacă alergii destul de rar, nu mai mult de 1% din reacțiile alergice. Se pare că cele mai multe dintre ele sunt asociate cu hipersensibilitatea la alți alergeni. Faptul este că mierea conține impurități de polen de diferite plante și flori, precum și proteine ale albinelor însele, toate acestea provocând o reacție alergică.

Moluște și crustacee
Un alergen bine cunoscut sunt proteinele conținute în fructele de mare: scoici, calmaruri, creveți, pești exotici și alge marine. Situația este agravată de faptul că în acest grup de produse se formează adesea reacții alimentare încrucișate. De exemplu, o persoană alergică la creveți poate avea brusc o reacție negativă la carnea de calamar.

Ciuperci
Ciupercile pot provoca atât alergii respiratorii, cât și alimentare. Prevalența alergiilor alimentare este estimată a fi de ordinul a 1% și aproape toate tipurile de ciuperci o pot provoca – atât cele culese din pădure, cât și cele cultivate în condiții artificiale.

Related Articles

Back to top button