Sănătate

Cataractă la o vârstă fragedă: cauze și tratament

Cataracta este o boală asociată în mod tradițional cu îmbătrânirea și este mai probabil să se dezvolte la persoanele după vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, există condiții și factori de risc care pot duce la dezvoltarea cataractei la vârste mai tinere.

Alina Dediu, oftalmolog de cea mai înaltă categorie, chirurg oftalmolog, candidat în științe medicale, a povestit de ce se dezvoltă cataracta la o vârstă tânără, dacă dezvoltarea acesteia poate fi prevenită și cum poate fi tratată.

Cauzele dezvoltării cataractei la o vârstă tânără
Cataracta este o boală a ochiului caracterizată prin opacifierea parțială sau totală a cristalinului, lentila naturală a ochiului. Cristalinul îndeplinește o funcție foarte importantă – focalizarea razelor de lumină pe retină pentru a crea o imagine colorată clară. Atunci când se încețoșează, imaginile devin încețoșate și neclare. Culorile își pierd din saturație. Sensibilitatea la lumină este slăbită. Percepția vizuală în întuneric este afectată. Refracția se modifică: o persoană trebuie să înlocuiască ochelarii cu dioptrii mai puternice.

Printre motivele care contribuie la apariția cataractei la o vârstă tânără, evidențiez:

predispoziția genetică;
anomaliile oftalmologice congenitale, în special cataracta congenitală, care începe să se dezvolte intrauterin sau la un anumit timp după naștere;
utilizarea îndelungată a anumitor medicamente, inclusiv a steroizilor;
traumatismele oculare (arsuri, vânătăi);
diabet zaharat
avitaminoză;
expunerea excesivă la lumina ultravioletă;
fumat;
abuzul de băuturi alcoolice.

De asemenea, ecologia, stilul de viață stresant, activitatea fizică excesivă, dieta dezechilibrată pot influența suplimentar dezvoltarea cataractei. În unele cazuri, ne confruntăm cu o singură cauză, clar definită. De exemplu, dacă cataracta este moștenită de la unul sau ambii părinți sau este cauzată de diabetul zaharat. Iar în unele cazuri – cu efectul combinat al mai multor cauze: lumina ultravioletă, abuzul de alcool, traumatisme la nivelul ochiului etc.

Related Articles

Back to top button