Curierul Românesc

România are cel mai mare număr de copii în grija statului. Antonio Andrușceac: Parlamentul a adoptat proiectul de lege al partidului AUR care facilitează adopțiile

România are cel mai mare număr de copii în grija statului: peste 50.000 de copii, care au dreptul la un cămin și la o familie, se află în sistemul de protecție. Anual, de-abia sunt adoptați 1.000 de copii – și asta din cauza birocrației și a legilor tot mai neclare, dar și pentru că numărul celor care sunt atestați ca adoptatori este foarte mic, comparativ cu numărul copiilor adoptabili.

Pentru a elimina o serie de bariere și a facilita adopțiile, Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege, care a fost adoptat, marți, 20 martie, potrivit unui anunț făcut de deputatul Antonio Andrușceac (AUR), care este și inițiatorul acestui proiect.

Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției prevede că persoanele/familiile interesate să adopte trebuie să aibă reședința în România și să fi locuit fără întrerupere în țară în ultimele șase luni anterioare depunerii cererii de atestare. La stabilirea continuității nu sunt considerate întreruperi absențele temporare care nu depășesc trei luni și nici cele determinate de șederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenței unor contracte de muncă impuse de derularea unor activități desfășurate în interesul statului român, precum și ca urmare a unor obligații internaționale asumate de România.

Există însă anumite categorii profesionale care au fost discriminate de această lege: navigatorii din sectorul maritim, care nu puteau fi încadrați apți pentru adopția unui copil din cauza misiunilor specifice. Proiectul de lege inițiat de AUR elimină această discriminare. Precizăm că, în 2021, la Autoritatea Navală Română erau înregistrați peste 50.000 de navigatori.

Related Articles

Back to top button