Curierul Românesc

UE propune înlocuirea sobelor cu pompe de căldură. Radu Grădinaru (AUR): Nu o să ajungeți voi să puneți sigiliul pe sobele bunicilor și părinților noștri!

Sobele pe lemn vor fi înlocuite treptat cu pompe de căldură – tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă, potrivit Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2023-2030, cu scopul de a reduce emisiile de carbon. În România, ponderea surselor regenerabile, ar trebui să treacă de 32% până în 2030, și să fie de aproape 35% până în 2050. Deputatul AUR Radu Grădinaru dezaprobă aceste măsuri care presupun costuri uriașe.

Acesta consideră că, în spatele tranziției către energia verde, se ascund alte interese: un cerc restrâns se va îmbogăți pe spatele populației sărăcite – în țara noastră, peste 80% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu sobe pe lemn. Deputatul subliniază că AUR se opune acestor măsuri impuse de Comisia Europeană.

„La solicitarea Uniunii Europene, România s-a angajat să stingă focul în sobă și să reformeze sistemul de încălzire. Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă. Se vede cu ochiul liber că e o mare schemă prin care o pătură de șmecheri să-și poată vinde tehnologiile lor alternative, mega scumpe, pe care nu le amortizezi decât în zeci de ani – fotovoltaice, pompe de căldură etc.

Oare știu cei de la Bruxelles că în prezent circa jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural? Opriți-vă! Nu o să ajungeți voi să puneți sigiliul pe sobele bunicilor și părinților noștri”, a afirmat deputatul Radu Grădinaru.

Related Articles

Back to top button