comunicat

România a prelungit cu 30 de zile importul cerealelor din Ucraina. Ciolacu rămâne surd la durerile fermierilor români – Mihail Albișteanu (AUR)

Mihail Albișteanu, deputat AUR de Iași, a reacționat dur la aflarea veștii că România a prelungit cu 30 de zile importul cerealelor din Ucraina. „Premierul Marcel Ciolacu rămâne surd la durerile fermierilor români”, a afirmat parlamentarul, în contextul în care produsele ucrainene au prioritate în portul Constanța, în timp ce fermierii românii nu au acces.

Mihail Albișteanu a criticat dur Guvernul pentru că nu a oferit niciun fel de sprijin fermierilor români. În timp ce Polonia, Ungaria și Slovacia interzic importurile de cereale din Ucraina, iar Bulgaria interzice importul de ulei și semințe de floarea soarelui, România este singura țară care refuză să ia măsuri adecvate. Deputatul i-a acuzat și pe europarlamentarii PSD și PNL pentru lipsa de implicare de care dau dovadă: în loc să susțină cauza fermierilor din țara noastră la Bruxelles, aceștia ignoră cu desăvârșire acest subiect. Ce se va întâmpla cu fermierii români după aceste 30 de zile?, se întreabă Mihail Albișteanu.

„România a prelungit doar cu 30 de zile importul cerealelor din Ucraina, dar ne întrebăm ce se va întâmpla cu fermierii români după această perioadă. Ceea ce ministrul Barbu şi premierul Ciolacu anunță că fiind o mare realizare este în realitate o încercare de a trage de timp. Unde sunt europarlamentarii de la PNL şi de la PSD care să se bată la Bruxelles pentru fermierii români. Tac mâlc acum.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunțat că interzic unilateral şi pe perioadă nedeterminată importurile. Guvernul Bulgariei care adoptase poziţia României a trecut din cauza protestelor fermierilor bulgari să amâne importul de ulei şi de seminţe de floarea soarelui”, a declarat deputatul.

În context, Mihail Albișteanu a constatat că, din păcate, problemele fermierilor români rămân pe plan secund pentru Ministerul Agriculturii. Actualul ministru nu s-a deplasat la Bruxelles pentru a expune situația fermierilor din țara noastră, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că se vor lua măsuri în vederea creșterii capacității portului Constanța pentru a eficientiza tranzitul cerealelor ucrainene. Problemele fermierilor români nu se află pe agenda guvernării PSD-PNL.

„Dacă noi românii așteptăm să vină alţii să ne rezolve problemele, suntem cel puţin naivi. La MADR a plecat Daea şi a venit Barbu, dar dacă ministrul Daea a lăsat cel puţin senzaţia că se zbate pentru fermieri, ministrul Barbu cel de la Olt nu face decât să caute scuze. L-aţi văzut să meargă la Bruxelles în ultimele zile? Nu. Fermierii români nu au acces în portul Constanța pentru a-şi valorifica cerealele, în vreme ce produsele ucrainene au prioritate. Îi pasă cuiva de acest aspect? Nu. Ciolacu şi Grindeanu vor să majoreze capacitatea portului Constanța pentru ucraineni şi nu pentru fermierii românii. Domnule Barbu, domnule Ciolacu, fermierii români contează pentru dvs. sau îi treceți la şi altele şi acordaţi prioritate fermierilor din Ucraina?”, a mai spus parlamentarul ieșean.

Related Articles

Back to top button