Deputat AUR solicită Guvernului să extindă la nivel național programul de monitorizare electronică a agresorilor în vederea eradicării violenței domestice
Într-o declarație politică, Gianina Șerban, vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, trage un semnal de alarmă cu privire la violența domestice, în contextul în care aceste cazuri de abuz au crescut cu 4% în primele 8 luni ale anului 2023, deși există o lege care ar putea preveni acest fenomen. Este vorba despre legea sistemelor informatice de monitorizare electronică, ale cărei prevederi nu sunt puse în aplicare la nivel național.
Potrivit datelor Inspectoratului General de Poliție, față de anul trecut, în 2023 au fost înregistrate creșteri pentru cazurile de loviri sau alte violențe – numărul a crescut cu 625 de fapte, nerespectarea ordinelor de protecție cu 575 de fapte, iar amenințările cu 237 de fapte. „Dacă procentul de 3,8 cu care au crescut faptele pare mic, aceste cifre le consideram enorme”, subliniază deputata.
Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume
Gianina Șerban precizează că, deși există un program pilot prin care se implementează sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) – prin brățări electronice – doar patru unități au fost selectate: Iași, Mureș, Vrancea și, Municipiul București, în ciuda faptului că valoarea proiectului depășește 241 de milioane de lei. La solicitarea deputatei, Ministerul de Interne nu a putut oferi informații privind modalitatea de achiziție și modalitatea de funcționare a sistemului.
Este nevoie de extinderea acestui proiect pilot. Astfel de măsuri nu mai suportă amânare, subliniază deputata, în contextul în care, potrivit IGPR, s-a dovedit că în cele 288 de cazuri în care au fost utilizate brățările electronice acestea au protejat viața victimelor.
În acest context, Gianina Șerban a făcut apel către Guvern să ia măsurile necesare pentru a stopa fenomenul violenței domestice.
„Nu mi se pare normal, să așteptam până în 2024, să privim cum numărul faptelor de violență cresc de la o zi la alta! Nu mi se pare normal ca un astfel de program ce vine în sprijinul femeilor să fie un program pilot și să fie testat și analizat luni întregi!
În încheiere, doresc ca această informație să fie una eficientă, iar dumneavoastră , colegii de coaliție PSD-PNL să-l puneți la treabă pe actualul Ministru de Interne, Cătălin Predoiu, să grăbească etapele de implementare a acestui program”, a mai spus deputata.