Curierul Românesc

Creșterea cheltuielilor afectează nivelul de trai al românilor

Creșterea ratelor bancare și a facturilor la utilități a lovit în buzunarele românilor, care se confruntă acum cu o scădere a nivelului de trai față de anul trecut. Potrivit datelor INS, cheltuielile cu asigurările și ratele bancare au înregistrat o creștere de 40%, în timp ce costurile cu sănătatea și utilitățile au crescut cu 15%. Aceste majorări considerabile au condus la o situație în care mulți români nu mai își permit nici măcar un concediu sau achiziții de rutină.

Situația este și mai dificilă pentru cei cu venituri mici, care sunt nevoiți să aloce o proporție considerabilă din salarii pentru acoperirea cheltuielilor necesare. Potrivit INS, cheltuielile lunare ale populației în primul trimestru al anului 2023 au fost în medie de 5.971 lei pe o familie (2.393 lei pe o persoană). Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au înregistrat o creștere de 12,2%, în timp ce cheltuielile pe o persoană au crescut cu 13,1%.

Aceste cifre alarmante arată că românii se confruntă cu o criză a costului vieții, care afectează în mod direct nivelul lor de trai. Cu veniturile crescând cu doar 5% față de anul trecut, mulți români se regăsesc într-o situație financiară dificilă, în care visele de concediu și achiziții sunt doar amintiri. Este necesară o abordare urgentă pentru a remedia această situație și a reda românilor stabilitatea financiară pe care o merită.

Related Articles

Back to top button