AUR a depășit PSD în sondaje! Primul partid al țării este cotat la 27% Sondaj
Cu doar nouă luni înaintea primelor alegeri la care vor fi chemaţi românii în 2024 asistăm la o schimbare dramatică în preferinţele electoratului, ultimul sondaj INSOMAR indicând în premieră faptul că partidul AUR conduce în preferinţele românilor.
AUR a câştigat într-o lună numai puţin de şapte puncte procentuale, în timp ce PSD a pierdut patru, cele două partide făcând rocadă în topul preferinţelor electorale. Dacă mâine ar avea loc alegeri europarlamentare (primele din setul de patru alegeri care vor avea loc în România în 2024), formaţiunea condusă de George Simion ar obţine 27% din voturi, în timp ce social-democraţii ar fi votaţi de un sfert din alegători, 25%.
Restul partidelor sunt la cel puţin zece procente distanţă, PNL fiind preferat de 15% dintre alegători, iar USR a coborât la 7%. Restul partidelor, între care UDMR, Forţa Dreptei sau PMP se află sub pragul electoral de 5%.
Sondajul a fost realizat în perioada 28-31 august 2023, iar cei chestionaţi de INSOMAR au avut de răspuns şi la alte întrebări. Una dintre ele a vizat încrederea în personalităţile politice, iar Gabriela Firea şi Patriarhul Daniel sunt cei care conduc în preferinţele românilor. Urmează Mircea Geonă şi Marcel Ciolacu, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis se află abia pe locul 9 în topul încrederii, fiind depăşit de Cătălin Drulă sau Laura Codruţa Kovesi.
În ceea ce priveşte încrederea în instituţii, Biserica şi NATO conduc detaşat însondajul INSOMAR făcut public pe 1 septembrie. Urmează Armata, Pompierii şi Uniunea Europeană, în timp ce la polul opus de află Parlamentul şi sindicatele.
Chestionaţi dacă în România lucrurile merg sau nu într-o direcţie bună, oamenii sunt divizaţi în părţi aproximativ egale. Domină uşor cei care cred că ţara noastră urmează o direcţie greşită (27%), urmaţi îndeaproape de optimiştii care cred că ne aflăm pe drumul cel bun (25%). Neutrii, care au bifat căsuţa “O direcţie nici bună, nici greşită”, sunt în procent de 20%, iar 28% nu au ştiut ce să răspundă la întrebare.
Pentru mai mult de jumătate dintre români (58%) prioritară este respectarea Constituţiei, în detrimentul deciziilor Uniunii Europene venite de la Bruxelles (24%), iar în privinţa suveranităţii ţării 53% dintre români consideră că există state UE care şi-o păstrează, în timp ce 31% dintre respondenţi consideră că apartenenţa la UE înseamnă pierderea suveranităţii.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.030 de persoane adulte, rezidente în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus / minus 3,1%, la un nivel de încredere de 95%