Curierul Românesc

Sorin Mateescu (AUR) a readus în atenția autorităților situația Vilei Șuțu din Constanța. Ce pot face autoritățile pentru salvarea acestui monument istoric? – răspunde Ministerul Culturii

Sorin Mateescu, senator AUR de Constanța, a adus în atenția autorităților cazul vilei Șuțu, monument istoric aflat în stare avansată de degradare în repetate rânduri. În urma celei de-a doua sesizări către Ministerul Culturii, instituția a transmis câteva precizări privind măsurile ce pot fi întreprinse pentru salvarea acestei capodopere arhitecturale.

Menționăm că Vila Șutu a fost realizată la 1899, din ideile arhitectului Grigore Cerchez, unul dintre creatorii curentului neoromânesc. Acesta a ales pentru construcţie o porţiune solidă a falezei, din stâncă, pe terenul întins al proprietăţii lui Costache Suţu, tatăl prinţului Mihail Şuţu.  

„Din păcate această capodoperă tratată cu superficialitate atât de autoritățile locale, cât și de Ministerul Culturii în ultimii 30 de ani are un un parapet masiv şi abrupt de piatră care fereşte fundaţia şi pivniţele de furia valurilor, dar care se află într-un stadiu alarmant de degradare”, a precizat senatorul.

În urma solicitărilor, reprezentanții Ministerului Culturii au transmis un răspuns la întrebarea adresată de către senatorul Sorin Mateescu și au dat asigurări că „protejarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural al României reprezintă una dintre preocupările constante” ale instituției.

Potrivit informațiilor oferite, la moment, Ministerul Culturii sprijină eforturile de restaurare a monumentelor istorice prin două instrumente de finanțare:

  • prin Programul Național de Restaurare, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului, sunt puse anual la dispoziție fonduri destinate cercetării, consolidării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor istorice. Includerea monumentelor istorice în acest program se realizează în baza condițiilor de eligibilitate şi a unor criterii de prioritate, prevăzute în OMC 3765/2016, actualizat prin OMC 2978/2019.
  • RO-Cultura este programul de finanțare dedicat patrimoniului din cadrul Granturilor SEE şi Norvegiene, gestionat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Programul vizează îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural prin restaurarea și revitalizarea unor monumente istorice. Includerea monumentelor istorice în acest program se realizează în baza unui proiect depus în conformitate cu Ghidul solicitantului şi a anexelor aferente.

Pentru fiecare din aceste programe este necesară înscrierea monumentului istoric spre finanțare pe baza unei cereri din partea proprietarului sau a administratorului – nicio astfel de cerere nu a fost identificată pentru vila Șuțu. Ministerul Culturii a emis în anul 2020, la cererea proprietarului, două avize pentru lucrări de consolidare, conservare şi amenajare locuință, restaurare componente artistice, amenajări exterioare și împrejmuire pentru monumentul istoric.

Related Articles

Back to top button