Curierul Românesc

Ilie Coleșa (AUR) critică legea deepfake-ului: se legiferează posibilitatea unor grave abuzuri din partea majorităţii parlamentare

Camera Deputaților a dezbătut proiectul Legii deepfake în ședința din 7 februarie. Parlamentarii AUR au adus atunci critici dure acestei inițiative legislative – deputatul Ilie Coleșa a afirmat că, sub pretextul luptei împotriva deepfake-ului, se legiferează posibilitatea unor grave abuzuri din partea majorităţii parlamentare, întrucât autoritățile nu dețin instrumente pentru a detecta materiale care au fost falsificate. O astfel de analiză ar necesita timp, mijloace tehnice extrem de costisitoare și sofisticate și chiar folosind cei mai avansați algoritmi existenți în acest moment există o rată mare de detecții eronate.

Precizăm că, dacă va fi adoptată, Legea deepfake va impune tuturor celor care creează clipuri sau imagini folosind inteligența artificială să menționeze acest lucru pe ecran. Cei care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei. Proiectul de lege a fost retrimis pentru raport suplimentar la comisiile pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Deputatul Ilie Coleșa a explicat de ce Alianța pentru Unirea Românilor nu susține această lege în forma sa actuală. Printre critici se află și faptul că legea nu sancționează și mesajele false transmise prin text, ci doar materiale audio sau video. În opinia sa, adoptarea Legii deepfake deschide posibilitatea unor abuzuri din partea autorităţilor statului, în special ANCOM sau CNA.

„Dacă într-adevăr această iniţiativă legislativă ar fi dorit lupta împotriva falsului şi a minciunii sub orice formă – text, audio sau video -, atât pe reţelele sociale, dar şi în toată mass-media, chiar şi în cea plătită de PSD şi PNL, am fi susţinut-o.

Această iniţiativă legislativă defineşte însă deepfake-ul doar ca o contrafacere a unui conţinut de tip imagine audio sau video, nu şi sub formă de text şi nu când e vorba de un mesaj fals, grosolan, fără a avea loc o prelucrare audio sau video, deci o definiţie incompletă faţă de Regulamentul Uniunii Europene din 2022, la care această lege face referire.

Realitatea este că se creează posibilitatea unor abuzuri din partea autorităţilor statului, în special ANCOM sau CNA.

Chiar şi autorităţile statului au recunoscut, prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, că detecţia falsurilor audio sau video este foarte greu de făcut, folosind cei mai noi algoritmi în inteligența artificială şi cu un grad mare de erori.

Deci, dacă nici specialiştii, folosind cei mai noi algoritmi, nu pot să detecteze în mod corect, cum ar putea oamenii care prin această lege sunt incriminaţi şi li se aplică o amendă extrem de mare să o facă, să detecteze? Nu pot, evident.

Ca atare, această lege nu va produce decât abuz sau frică. De cine? ANCOM, de exemplu, o instituţie condusă de nişte iluştri politruci – Zgonea, care este… a fost condamnat penal sau Pavel Popescu, pe care l-am văzut de atâtea ori răspândind deepfake de la această tribună”, a declarat deputatul.

Related Articles

Back to top button