Curierul Românesc

Boris Volosatîi (AUR) atrage atenția asupra unei probleme „dureroase” pentru România: tot mai mulți români se nasc în afara granițelor țării

Senatorii și deputații Alianței pentru Unirea Românilor sunt singurii parlamentari care au făcut vizite în afara țării pentru a discuta cu românii din diaspora – dintre care majoritatea au doar cetățenie română și nu sunt recunoscuți ca minoritate în țara gazdă, și cu etnicii români din comunitățile istorice pentru a afla ce probleme întâmpină și cum pot fi ajutați. Afirmația a fost făcută de către deputatul AUR Boris Volosatîi, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, în cadrul unei conferințe organizate la Parlament, la sfârșitul lunii ianuarie.

Volosatîi a subliniat că această abordare este complet nouă din partea politicului. Parlamentarul a amintit că, în urma discuțiilor avute cu românii din diaspora, AUR au înaintat propuneri de a suplini bugetarea ambasadelor și consulatelor, al căror principal rol este să contribuie la integrarea acestor români în UE.

În context, domnia sa a atras atenția asupra unei probleme „dureroase”, și anume problema demografică: tot mai mulți români se nasc în afara granițelor țării. Pe de altă parte, în vecinătatea noastră, problemele sunt diferite. În Republica Moldova, se duce o luptă de dezbinare a românilor cu sprijin din partea Moscovei. Pentru a-i susține pe românii din stânga Prutului este necesar ca statul român să se implice și mai mult. Deputatul Boris Volosatîi a afirmat, referitor la diaspora basarabeană care muncește peste hotare, că ar fi benefic să se încheie o înțelegere între București și Chișinău pentru a avea o singură diasporă.

Acesta a mai spus că anul acesta românii din afara țării se așteaptă să li se respecte dreptul la vot și să li se deschidă cât mai multe secții de votare de votare. De asemenea, Boris Volosatîi a mai amintit de alte proiecte ale statului român ce trebuie finalizate: înființarea Institutul Cultural Român la Viena și Cernăuți, înființarea de noi consulate unde este nevoie, precum și organizare de școli pentru români în toate consulatele și ambasadele statului român. Odată cu venirea la guvernare a partidului AUR, Alianța pentru Unirea Românilor va susține toate aceste proiecte.

În încheiere, Boris Volosatîi le-a transmis un mesaj românilor din Republica Moldova, în care a reiterat faptul că, în prezent, cea mai scurtă cale spre integrarea în Uniunea Europeană este prin București:

„Calea spre Uniunea Europeană cea mai scurtă pentru acești români este prin București. Sper că mesajul meu de adevăr istoric și geografic va ajunge la urechile celor care au urechi să audă și vor vedea cei care au ochi să vadă”.

AUR a organizat dezbaterea cu tema „Păstrarea identității naționale a românilor din Diaspora: rolul Ambasadelor, Consulatelor, Institutelor Culturale și provocărilor actuale”, miercuri, 31 ianuarie. La eveniment au participat parlamentari AUR, demnitari ai statului și experți în domeniu.

Related Articles

Back to top button