Important

Ciucă nu știe să spună de ce românii plătesc cel mai mult din UE pentru facturile la energie

Nicolae Ciucă nu a reușit să explice convingător de ce românii, cei mai săraci cetățeni din UE, trebuie să plătească cele mai scumpe facturi la energie din blocul comunitar.

Scumpirile la energie se simt mult mai puternic de români, care au salarii de 3-5 ori mai mici decât statele din vestul și centrul Europei. Mai mult, în țara noastră, tarifele din România la gaz și curentul electric sunt cele mai mari din UE.

În ultimele luni, România a fost în top 3, din acest punct de vedere, deși are cele mai mici salarii din blocul comunitar.

În conferința de presă de miercuri, 31 august, întrebat de ce România plătește mai mult decât Germania pentru energie, țară dependentă aproape în totalitate de importurile de gaz (n.r. – spre deosebire de România, care are 80% producție internă), premierul Nicoale Ciucă nu a putut oferi un răspuns convingător.

„Eu încă o dată subliniez, e nevoie să informăm cetățenii corect. Au fost acele probleme în care două-trei grupuri de producție a energiei electrice au fost oprite pentru mentenanță sau probleme tehnice. A fost nevoie de import, de un vârf de aproximativ 2000 Mw. Cererea a fost mare, iar prețul pe măsură. 

(…) Spania și Portugalia (n.r. – alte state din Europa care cumpără scump gaze) au un grad de conectare la rețeaua europeană de energie foarte mic, nu sunt dependente de energie, ca atare au putut să gestioneze prețul la cel mai mic nivel. Toate celelalte țări, mai puțin Polonia, unde a început să crească prețul, există același nivel de fluctuații pentru prețul la energie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Pensionarii, angajații și antreprenorii români suferă, companiile multinaționale înregistrează profituri record, în plină criză

Recordurile negative pe care le atinge Guvernul de la Palatul Victoria vin pe bandă rulantă. România are cea mai mare rata a dobânzii din Europa. Între timp, populația țării, de la antreprenori la angajați, resimt criza din ce în ce mai puternic.

Odată cu creștere inflației (15% potrivit INS), salariile și pensiile românilor devin din ce în ce mai nesemnificative, în timp ce antreprenorii nu mai pot face față taxelor, impozitelor și a scăderii cererii din piață. Între timp, companiile multinaționale, care dețin monopolul în diverse industrii, se bucură de regim preferențial (n.r. – nu se supun regimului fiscal din România), atrag atenția din ce în ce mai mulți economiști.

În opinia economistului Ilie Serbănescu, inițiativa nu avea cum să fie implementată, din moment ce decizia nu aparține executivului de la Palatul Victoria.

„Nu se poate stabili o taxă de solidaritate atât timp cât nu tu (n.r. – Guvernul României) decizi, ci companiile multinaționale decid. Evident, ele nu vor fi de acord vreodată. Nu trebuie să fi cine stie ce somitate ca să constați acest lucru.

Guvernanții (n.r. – din România) au comanda asta de la stăpânii lor, simplu. Ei sunt interesați ca să transmită o astfel de comandă”, a declarat Ilie Șerbănescu.

Related Articles

Back to top button