Cea mai proastă măsură, majorarea TVA. Negocieri PNL și PSD pentru acoperirea găurii de la buget
Majorarea accizelor pentru carburanți, creșterea TVA până la 22%, creșterea impozitelor pentru micro-întreprinderi și pe dividende dar și reducerea cheltuielilor prin eliminarea voucherelor de vacanță pentru unii bugetari și introducerea contribuțiilor de sănătate pe bonurile de masă sunt doar câteva dintre măsurile negociate în aceste zile de PNL și PSD.
Noi taxe și impozite pentru români
Pentru a doua oară de la începutul anului, și la mai puțin de un an de la ultimele majorări fiscale introduse de Guvernul Ciucă, coaliția PSD-PNL caută noi surse de bani pentru echilibrarea bugetului. Problema a venit acută odată cu rocada la guvernare, atunci când noul ministru al finanțelor, liberalul Marcel Boloș a atras atenția că dacă România nu se încadrează în ținta de 4,4% deficit, atunci vor fi oprite fondurile europene de coeziune.
Acesta a propus eliminarea facilităților fiscale de care se bucură angajații din sectoarele IT (scutiți de impozitul pe venit), construcții și agricultură (scutiți de impozit pe venit și contribuția la sănătate, plus reducere la contribuția la pensii), susținând că fără eliminarea lor Guvernul nu se poate încadra în ținta agreată cu Comisia Europeană. Uniformizarea codului fiscal a fost o măsură cerută atât de către Consiliul Fiscal, dar și de către studiile Băncii Mondiale sau FMI, studii pe care România a plătit 8 milioane de euro. Măsura este în continuare susținută de către PNL, care vrea eliminarea măsurilor treptat, pe o perioadă de doi ani.
Ministrul liberal al finanțelor a propus și majorarea TVA-ului până la 22% și creșterea accizelor la carburant, însă potrivit G4media, în acest moment măsurile sunt respinse de către premierul Marcel Ciolacu. Pe de altă parte, social-democrații ar analiza eliminarea TVA-ului de 5% pentru termine (deci scumpirea prețului la căldură iarna viitoare), majorarea TVA până la 19% pentru anumite produse ce beneficiau de o cotă redusă de 9% (cum ar fi mâncarea pentru animale).
Alte măsuri vizează noi impozite pentru mediul privat, în special IMM-uri, o nouă majorare a impozitului pe dividende până la 10% și eliminarea TVA-ului redus de 9% pentru Horeca. PSD a mai propus și un impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale a căror valoare cumulată depășește 500.000 euro, majorarea taxelor pe viciu, precum și un impozit de 1% pentru companiile cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, toate acestea însă, refuzate de către liberali. În schimb, PNL a propus eliminarea voucherelor de vacanță (pentru bugetarii cu salarii mari) și introducerea CASS pe tichetele de masă.
Gaura de la buget de 20 de miliarde
Reamintim că această panică fiscală apărut în luna martie, atunci când ministrul PSD al finanțelor, Adrian Câciu, anunța o gaură la bugetul de stat de 20 de miliarde lei. Problema venea de la modul defectuos în care fusese construit bugetul de stat, ministerul anticipând greșit creșterea încasărilor la buget în conformitate cu anul 2022. Atunci încasările au explodat însă ca urmare a creșterii inflației, care a depășit și pragul de 16%, însă încetinirea acesteia a dus la prăbușirea încasărilor bugetare.
Guvernanții au intervenit repede și au declarat întâi că această gaură de la buget e de doar 5 miliarde, iar apoi că ea de fapt nu există și că se bazează doar pe niște estimări greșite. A urmat apoi, în aprilie, așa numita ordonanță a austerității, unde Guvernul se angaja să rezolve problema reducerii cheltuielilor cu 5 miliarde în principal prin reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 10% și reducerea unor posturi la stat.
Totuși, execuția bugetară la finalul lunii mai arăta un deficit de 2,3% din PIB, de aproape 37 miliarde lei. Neoficial, deficitul ar fi atins deja pragul de 3% în luna iunie, iar majoritatea analiștilor economici vorbesc de un deficit de cel puțin 6% pentru finalul anului. În aceste condiții, pentru a se încadra în ținta de 4,4%, Guvernul trebuie să crească veniturile/ reducă cheltuielile cu 1,6%, adică cu puțin peste 20 de miliarde lei. Altfel spus, gaura de 20 de miliarde a lui Câciu a rămas tot acolo.
Sursa Fanatik