Curierul Românesc

Marius Lulea (AUR): PSD și PNL au pus la pământ economia națională. Statul român este în colaps

Banii din PNRR sunt ai românilor iar actualul guvern nu a luat nici 1% în 18 luni! Situația în România este una catastrofală. Actualul guvern, cel din ultimii 3 ani, este cel mai incompetent guvern din ultimii 33 de ani, adică de după revoluție. Victor Ciorbea va apărea ca un mic copil pe lângă Ciucă-Ciolacu.

Avem de luat peste 30 de miliarde de euro. Din acestea au fost trimise 6 miliarde, din 6 miliarde s-au accesat doar puțin peste 200 de milioane de euro. Practic nimic. Comisia Europeană s-a oprit deoarece guvernul nu a realizat nici o reformă din cele promise, dar nici nu avea motive să trimită alți bani din moment ce noi nu am cheltuit ce am primit.

Ce înseamnă acești bani pentru economia țării? Sumele necesare relansării economice. Acești bani ajung în BNR, BNR poate emite lei fără a pune presiune pe cursul de schimb deoarece poate crește rezerva valutară. Statul ar fi luat banii, făcea plăți pe investiții și sumele ajungeam în economia reală, adică în conturile firmelor românești și ale muncitorilor români. Sigur că o parte ar fi ajuns și la stat sub formă de taxe și impozite. Regăsite în conturi aceste sume se foloseau pentru a credita consumul sau a se face investiții pe dobânzi scăzute și condiții bune.

Astăzi conturile românilor, firmelor românești și ale statului sunt goale… administrațiile locale sunt în marea lor majoritate falimentare, adică cer bani de la guvern pentru plata salariilor. Sigur că ele ar trebui comasate, dar aceasta este o altă problemă a statului PSD-PNL.

Deci accesarea celor 30 de miliarde de euro nu înseamnă doar această sumă, banii se rotesc de câteva ori și se pot multiplica de către băncile comerciale(multiplicarea depinde de mai mulți factori). În realitate faptul că nu am accesat primele 6 miliarde de euro înseamnă că economia României a pierdut undeva la 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă 10% din PIB-ul acestui an.

Nu am speranța unor măsuri urgente. Ciolacu și Ciucă pur și simplu nu pricep nimic din ceea ce se petrece. Economia se prăbușește iar ei fac circ și cresc taxele, măsuri care nu sunt deloc recomandate în criză. Salariile lor merg, firmele de partid primesc bani, celelalte nu, lor chiar le priește criza economică.

România are nevoie de urgență de o infuzie de capital, dar acest lucru ca să putem respira câteva luni. Dacă nu se umblă rapid la accesarea fondurilor europene, care sunt bani ce ne revin de drept, dacă nu se reduc cheltuielile publice, dacă nu dispare birocrația statului Român, în curând ne vom căuta toți de muncă pe afară.

Președintele Klaus Iohannis este total dezinteresat de ce se întâmplă. A reușit să pună bani deoparte din salariul, încasează chirie câteva zeci de mii de euro și își așteptă liniștit finalul de mandat ca să scape de toate problemele pe care guvernele lui le va lăsa.

În 2024 va fi greu. Vom prelua un stat colapsat, o situație dramatică. Așa cum văd lucrurile partidele PSD-PNL vor să sară peste guvernarea din 2024-2028, ca alții să rezolve problemele pe care le-au creat. Va trebui să ne descurcăm cu toate aceste probleme și să scoatem țara din criză. Bine ar fi fost să se oprească acum și să se facă anticipate. Cu cât ne întindem cu atât mai mare va fi cancerul lăsat

Related Articles

Back to top button