Anchete

Cătălin Avramescu: „Klaus Iohannis va numi la SRI orice propunere a lui Ciolacu. Asta-i muzica ce-i place!”

Eduard Hellvig a demisionat din funcția de director al SRI și, grație performanțelor sale, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României de către președintele Klaus Iohannis. După opt ani de mandat, Hellvig i-a lăsat locul interimarului Răzvan Ionescu, despre care se vorbește că ar putea fi votat de CSAT ca director „plin”. Totuși, analistul politic Cătălin Avramescu contestă pregătirea actualului interimar și consideră că, de fapt, președintele Iohannis va accepta fără să crâcnească orice candidat propus de premierul Marcel Ciolacu.

Politologul Cătălin Avramescu este cunoscut drept un critic aspru atât al președintelui Klaus Iohannis, cât și al coaliției aflate la guvernare. În privința desemnării viitorului șef al SRI, profesorul universitar consideră că, în ciuda afirmațiilor premierului Ciolacu – potrivit căruia respectiva instituție va rămâne distanțată de sfera politică -, șeful statului va accepta imediat orice propunere venită din partea PSD.

„Sunt foarte mulți cetățeni pe care domnul președinte Iohannis i-ar numi imediat. Mai clar, mă refer la oricine din PSD, iar asta include inclusiv aripa maghiară a partidului, mai exact UDMR-ul, dar și cealaltă aripă, așa-zisul PNL”, a declarat Cătălin Avramescu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Comentatorul politic este de părere că „oricine face parte din PSD-ul extins este suficient de calificat pentru a deveni directorul SRI. Nu glumesc, pentru că oricine este membru al acestui partid face parte din „sistem”. Respectivul sistem lucrează în beneficiul Cooperativei, iar aceasta este muzica ce-i place lui Klaus Iohannis”.

„Președintele României s-a comportat în același fel cu Gabriel Vlase, directorul SIE, și din același motiv l-a ținut atâta vreme în funcție pe Eduard Hellvig. Klaus Iohannis este deja cu ochii țintuiți la funcția de fost președinte și n-are niciun motiv să-și bată capul cu candidatul pe care i-l va prezenta Ciolacu. Iohannis n-a avut niciodată nimic de spus în fața lui Ciolacu, astfel că ne putem trezi și cu șeful pesedist al oricărui Consiliu Județean. În România așa se lucrează, iar studiile nu contează. Cea mai bună dovadă este Răzvan Ionescu”, a argumentat partenerul nostru de dialog.

Jilțurile șefilor serviciilor de informații, mai solide decât fotoliile politicienilor

Varianta optimă pentru postul de director al SRI pare a fi, cel puțin deocamdată, un mister. Cătălin Avramescu este însă categoric și consideră că este obligatoriu ca schimbarea să fie una de substanță și în niciun caz de conjunctură. De asemenea, politologul a semnalat un fenomen care intră în contradicție cu regulile democrației și care nu este lămurit nici măcar de site-ul oficial al SRI, mai exact durata mandatului directorului general:

„Soluția viabilă este un cutremur! În primul rând, trebuie să semnalăm publicului anormalitatea situației. Atât în privința SRI, cât și a SIE, ne confruntăm cu sintagma „ca la noi, la nimeni”, deoarece durata mandatelor nu este prevăzută de lege. În ciuda unor discuții care au apărut în trecut pe această temă, șeful poate sta cu burta în sus cât dorește. Este uluitor!”.

Cătălin Avramescu a subliniat faptul că „Eduard Hellvig nu era obligat să demisioneze. În mod normal, ar trebui să existe mandate limitate prin lege. Nici măcar președintele României nu are mandatul nelimitat, în timp și în spațiu. În schimb, directorii SRI și SIE sunt în situația de a domni în absolut”.

Sursa Fanatik

Related Articles

Back to top button