Opinii

AUR are șanse să câștige alegerile prezidențiale în al doilea tur – Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu consideră că AUR are șanse să câștige alegerile prezidențiale în al doilea tur, dacă nu vor apărea candidaturi surpriză.

Sociologul, fost consilier prezidențial în administrația Băsescu, a făcut o analiză pentru Digi 24, iar referitor la PSD și PNL a afirmat că “e greu de crezut că se vor despărți până la primul scrutin de anul viitor. Stabilitatea politică în regiune e încă puternic încurajată de SUA și Uniunea Europeană”.

Cu toate acestea, spune Lăzăroiu, situația bugetară a României stimulează forțele centrifuge din ambele partide, care vor suferi, inevitabil, pierderi electorale.

“Nefiind o altă majoritate, aritmetic vorbind, PSD și PNL sunt condamnate să guverneze împreună, în acest context dificil, sau să meargă la anticipate, un scenariu nu doar greu de realizat, dar și destabilizator pentru câteva luni (instabilitatea politică poate agrava criza bugetară actuală). Cred, deci, că PSD și PNL își vor asuma costurile și toate planurile vor viza intervalul post-electoral”, afirmă Sebastian Lăzăroiu. Variantele posibile ale PNL și PSD pentru anul electoral 2024 sunt, în opinia sa, doar două: 1. Participare separată în alegerile locale și parlamentare, urmată de coaliție la guvernare post-alegeri. 2. Participare în alianță electorală/politică la locale și parlamentare, cu împărțirea prealabilă a celor două funcții executive (președinte, premier).

Sebastian Lăzăroiu: “În prima formulă, PNL nu poate visa mai mult decât rolul de partener minor la configurația de putere. La fel, în prima formulă, nu este garantată câstigarea funcției de președinte de PSD. Dacă nu apar candidaturi surprize, AUR are șanse să câștige prezidențialele în al doilea tur. A doua formulă este greu de pus în aplicare dacă PSD și PNL vot fi despărțite de mai mult de 3-5 puncte procentuale la alegerile europarlamentare (alegeri test), pentru că partidul „major” nu poate oferi, prin negociere, nicio funcție executivă, din cele două menționate, unui partid mult mai slab electoral”.

În opinia fostului consilier prezidențial, partidul cu cea mai importantă variabilă în ecuația politică a alegerilor de anul viitor este AUR. “În funcție de perfomanțele AUR și USR la alegerile parlamentare de anul viitor, nu poate fi astăzi exclusă o coaliție PSD-PNL-USR, care să izoleze AUR în opoziție, incepând din 2025. Dacă AUR reușeste să ajungă la 30% și USR să ia între 15-20%, atunci, după 2024, PSD și PNL nu vor putea face împreună o majoritate nici măcar cu UDMR, deci rămâne doar varianta cu USR”.

Related Articles

Back to top button