Istorie

9 octombrie: Ocuparea Constanței de către trupele bulgare și atrocitățile comise de acestea în Dobrogea (Foto)

9 octombrie: Ocuparea Constanței de către trupele bulgare și atrocitățile comise de acestea în Dobrogea anilor 1916-1918. După ce Romania a pus la punct Bulgaria în 1913 în cel de-Al Doilea Război Balcanic și a obligat-o să-și tempereze tendințele expansioniste asupra teritoriilor vecine, în 1916 a fost rândul bulgarilor să se răzbune pe români pentru aceasta umilință, acest fapt având loc odată cu intrarea țării noastre în Primul Război Mondial.

Numai că numeroase file din istoria României și în special a Dobrogei, au fost trecute sub tăcere, iar în manualele de istorie ale regimului comunist instaurat în Romania după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu era scris nici un rând despre atrocitățile săvârșite de armata bulgară în Dobrogea anilor 1916-1918. Probabil pentru a nu afecta relațiile cu „statul frate” comunist bulgar, istoricii „epocii de aur” au omis sa dezbată tragica perioada a ocupației trupelor bulgare din Dobrogea în timpul Primului Război Mondial. Demnă de reținut este data de 9 octombrie 1916, atunci când coloane de trupe germano-bulgare își făceau intrarea în Constanța, devastată de bombardamente, iar ocuparea vechii cetăți a Tomisului de către bulgari a reprezentat un episod tragic pentru dobrogeni și pentru poporul român. Aceasta deoarece soldații bulgari, în ciuda regulilor războiului și a acordurilor internaționale în vigoare privitoare la comportamentul trupelor militare în teritoriile ocupate, s-au dedat la acte de o cruzime deosebită față de populația civilă.

Amintesc că orașul Constanța, la momentul ocupării de către trupele Puterilor Centrale, reprezenta un principal centru economic al României și cel mai mare port comercial de la Marea Neagra. Poate tocmai de aceea, orașul de la malul marii a avut de suferit de pe urma actelor de vandalism ale ocupantului bulgar, iar agresiunea trupelor bulgare nu s-au oprit doar la deposedarea de bunuri a populației civile, ci au declanșat un adevărat genocid asupra românilor. De asemenea, „civilizatorii Dobrogei” au interzis școlilor romanești să mai funcționeze, au jefuit bisericile din oraș, au ucis numeroși cetățeni români într-un mod bestial, au violat femei și torturat copii. Și în ceea ce privește distrugerile provocate orașului, armata bulgară a excelat, însăși statuia lui Ovidius fiind dărmată de pe soclu și doar la intervenția superiorilor militari germani statuia avea să fie repusă la locul său. În scurt timp limba bulgara a fost declarata limba oficială în Dobrogea, făcându-se totodată importante schimbări de denumiri toponimice în sens favorabil intereselor Regatului Bulgar.

Orașul Constanța, ca de altfel și întreaga regiune a Dobrogei aveau să rămână sub această grea ocupație timp de doi ani, fără a se întrevedea vreo speranță de izbăvire, iar distrugerile materiale și umane fiind extrem de mari în situația în care deja două treimi din teritoriul statului român antebelic se aflau sub ocupație militara străină. Numai că vara anului 1917 avea să aducă victoriile romanești de pe frontul din sudul Moldovei, de la Mărăști, Mărășești și Oituz, care au răsturnat toate calculele militare pe Frontul de Est, spulberând astfel mitul invincibilității armatelor germane și al aliaților lor, bulgari. Numai că situația României se va agrava iarăși odată cu ieșirea Rusiei Sovietice din război și încheierea armistițiului de la Bresk-Litovsk. Astfel că, rămasă singură, țara noastră a fost obligata să încheie Armistițiul de la Focșani din decembrie 1917 și apoi Pacea de la Buftea din mai 1918, prin care recunoștea ocupația militară a Puterilor Centrale asupra teritoriului dobrogean.

Cu toate acestea, toamna lui 1918 a înclinat definitiv balanța victoriei de partea Antantei pe Frontul de Vest, momentul de derută al Puterilor Centrale fiind imediat sesizat de conducerea politico-militara a României, care a decis reintrarea în „Marele Război” pentru eliberarea teritoriilor ocupate vremelnic de forțele militare străine și pentru împlinirea idealului național al tuturor romanilor, anume Marea Unire. Astfel, după ce în septembrie 1918 Bulgaria a fost înfrântă decisiv, Dobrogea a revenit între granițele națiunii române, iar armistițiul cu Puterile Centrale avea să găsească Romania în stăpânirea teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră.

Sursa Lectia de istorie

Related Articles

Back to top button