Istorie

Sărbătoare Mare în Calendarul Ortodox 26 octombrie

Data de 26 octombrie este foarte importantă pentru români, mai ales pentru cei care poartă numele Sfântului Dumitru. Rememorarea acestuia este una dintre cele mai mare sărbători, pe care credincioșii o tratează ca atare. El este unul dintre marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor.

Sfântul Dumitru a fost fiu de voievod și a trăit în timpul împăraţilor Diocletian (284-305) şi Maximian (286-305). Acesta a fost educat despre Dumnezeu într-o cameră ascunsă a palatului familiei sale și s-a botezat în timp ce se făceau persecuții în rândul creștinilor. Pentru că nu a ascuns faptul că este creștin, Sfântul Dimitrie a fost întemnițat.

În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii, iar moartea lor era una sigură. Potrivit tradiției, un tânăr creștin pe nume Nestor, gladiatorul favorit al împăratului, a cerut permisiunea de la Sfântul Dumitru pentru a-l ucide pe Lie, favoritul împăratului. Dimitrie i-a dat acordul, i-a făcut semnu sfintei cruci și i-a spus cuvinte ce l-au încurajat: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”.

Related Articles

Back to top button