Curierul Românesc

România va plăti fermierii pentru copacii netăiați

Comisia Europeană a aprobat un program de ajutor de stat de 200 de milioane de euro care va permite României să plătească silvicultorii pentru a lăsa copacii netăiați.

În cadrul programului, care se va derula până în 2027, pomicultorii vor fi despăgubiți atunci când nu li se permite să taie copaci din motive de mediu.

UE vrea să limiteze accesul pe piața sa pentru bunurile legate de despăduriri
„Programul vizează oprirea și inversarea pierderii biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Bruxelles-ul a precizat că programul este necesar și adecvat pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier.

Anunțul vine într-un moment în care România se află sub presiunea UE pentru a combate tăierile ilegale de păduri, pe care le combate de ani de zile.

În 2020, Comisia Europeană a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva țării pentru că nu a protejat pădurile din cadrul rețelei de zone protejate Natura 2000 și nu a oprit tăierile ilegale de arbori.

Guvernele succesive ale României au introdus măsuri de combatere a tăierilor ilegale de păduri, dar grupurile de mediu susțin că aceste măsuri nu sunt suficient de eficiente și spun că tăierile ilegale continuă să aibă loc în pădurile vechi protejate, care joacă un rol de valoroase rezervoare de carbon.

În luna mai, un grup de eurodeputați a vizitat România în cadrul unei misiuni de anchetă pentru a evalua progresele înregistrate de această țară în lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri. Raportul lor final este așteptat în lunile următoare.

Related Articles

Back to top button