Curierul Românesc

Mihail Albișteanu (AUR): PSD și PNL vor să comaseze alegerile de teamă că le vor pierde

Într-o declarație de presă, Mihail Albișteanu, deputat AUR de Iași, a adus argumente pentru a arăta că propunerea partidelor aflate la guvernare de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare nu se justifică. Parlamentarul afirmă că, sub pretextul grijii pentru banul public, se ascunde teama liderilor PSD și PNL de a pierde alegerile în fața partidului AUR.

„Sub pretextul grijii pentru banul public, partidele coaliţiei guvernamentale, PNL şi PSD negociază în aceste zile un plan de comasare a alegerilor, în primul rând cele locale şi cele europarlamentare, susţinând că nu se încalcă, în acest fel, niciun principiu democratic. De fapt, nu este vorba despre grija guvernanţilor pentru banii poporului, ci de teama acestora faţă de creşterea partidului AUR în sondaje. Prin comasarea alegerilor, PNL şi PSD îşi propun să dezavantajeze partidul AUR. S-ar putea, însă, ca aceste calcule pe care le fac domniile lor, să fie greşite”, a afirmat deputatul.

Mihai Albișteanu a subliniat că această comasare încalcă principiile şi spiritul democraţiei, decizii ale Curţii Constituţionale a României, dar şi recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandări pe care, altădată, PNL le respecta şi la care făcea deseori referire.

Potrivit acestuia, nu există niciun argument în vederea comasării alegerilor întrucât temele sunt complet diferite, la fel ca și modul de desfășurare al acestora.

„Ce legătură are problema migraţiei, dezbătută la Bruxelles, cu problemele unei comunităţi locale, care are nevoie de canalizare, aducţiune de apă sau de alimentare cu gaze naturale? De asemenea, modul de desfăşurare a acestor alegeri este diferit: dacă la alegerile europarlamentare un cetăţean poate vota oriunde în spaţiul comunitar, la alegerile locale acesta trebuie să voteze doar în localitatea de domiciliu.

Sunt multe motive pentru care alegerile nu trebuie să fie comasate, dar aşa se întâmplă atunci când guvernanţilor le este frică de vot, de popor, de alegeri. Le garantăm că, fie că vor comasa alegerile, fie că nu le vor comasa, cu siguranţă, le vor pierde”, a mai spus Mihail Albișteanu.

Related Articles

Back to top button