Curierul Românesc

Facturile la energie vor exploda la anul, când expiră măsura de plafonare a prețurilor la energie. George Badiu (AUR): România trebuie să devină independentă energetic

Plafonarea prețurilor la energie mai este în vigoare până la 31 martie 2025. După această dată, facturile la energie ar putea exploda, având în vedere că autoritățile nu au soluții. Vina le aparține guvernanților care nu au fost capabili să liberalizeze piața energiei, astfel încât să vorbim de o piață concurențială, deci de mai mulți producători, a afirmat deputatul AUR George Badiu. Despre eșecul liberalizării pieței energiei, prețurile ridicate la gaze și ce îi așteaptă pe români din aprilie 2025, a vorbit George Badiu în cadrul unei emisiuni la postul Global News.

„În momentul în care se va renunța la reglementare, va însemna o povară imensă pentru consumatorul român. Nu cred că actualul Guvern al României va putea să influențeze în bine, în folosul populației, prețurile la energia electrică. Nu a avut nici până acum soluții și nici măcar acum nu se gândește la o eventuală ieșire dintr-o asemenea criză”, a afirmat deputatul.

George Badiu a comentat pe marginea planurilor anunțate de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care, după ideea de a construi centrale nucleare modulare, vorbește despre lansarea unor proiecte în sectorul regenerabilelor – fotovoltaice și eoliene. În ceea ce privește centralele nucleare modulare, deputatul consideră că acestea sunt în stadiul experimental și nu reprezintă o soluție pentru România. În opinia sa, țara noastră are toate premisele necesare pentru a fi independentă din punct de vedere energetic, iar în vederea realizării acestui obiectiv sunt necesare investiții pe partea de hidro și finalizarea reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, a punctat deputatul.

În ceea ce privește prețurile la energie, domnia sa a afirmat că s-au făcut calcule și există o ierarhizare a prețului energiei – de la cea mai ieftină până la cea mai scumpă. În timp ce fotovoltaicele și eolienele sunt undeva la jumătate ca preț, cea mai scumpă energie va deveni cea obținută în urma consumului de gaze naturale, „mai ales că România nu va avea niciun fel de control asupra acestei piețe a gazului care va fi extras din Marea Neagră”, a afirmat George Badiu. În context, acesta a atras atenția asupra unei alte probleme a sistemului energetic național – infrastructura suprasolicitată. „Capacitatea de transport a energiei electrice a fost gândită înainte de 1990 pentru marii producători de atunci, în mare parte axați pe combustibili fosili, pe partea hidro și pe centrala de la Cernavodă. Acum avem o injectare de electricitate în multe zone, nepregătite din punct de vedere al infrastructurii energetice, pentru că au fost construite parcuri eoliene și fotovoltaice în locuri cu o infrastructură energetică extrem de slabă. Sunt probleme tehnice, este nevoie de investiții masive, corelate cu actualele necesități. Dacă nu se fac investiții într-un ritm alert, e foarte greu să ne bazăm pe energia fotovoltaică și pe cea eoliană”, a mai spus deputatul.

În încheiere, George Badiu a reiterat ideea că România trebuie să devină independentă energetic:

„România trebuie să aibă capacitatea de a-și gestiona resursele și de a-și sprijini economia proprie. Consider că ceea ce a făcut Guvernul României în ultimii ani a fost o bătaie de joc la adresa consumatorului din România. Guvernanții nu urmăresc interesele noastre”, a mai spus deputatul.

Related Articles

Back to top button