103 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara. Corneanu: trebuie să ducem lucrurile până la capăt, altfel am luptat degeaba

Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 este punctul culminant al luptei naţionale a românilor basarabeni, stăpâniţi de peste un secol de Rusia. Basarabia a avut în fruntea ei oameni hotărâţi, care şi-au asumat rolul istoric şi au înţeles însemnătatea momentului, dar ce facem astăzi? La Curierul Românesc, alături de istoricul Constantin Corneanu au fost trecute în revistă evenimentele de acum 103 ani raportate la contexul contemporan.

„Pentru mine, ziua de 27 martie este o zi specială în care ne aducem aminte că avem o treabă pe care încă nu am terminat-o: să aducem acasă ceea ce este al nostru, este dreptul nostru istoric de a spune că și noi suntem Acasă Acolo. 27 martie este ziua în care câteva generații de români basarabeni și-au împlinit în 1918 visul, iar alte câteva generații de români bsarabani își aduc aminte că lucrurile nu sunt împlinite și că unii dintre ei au fost parte a acestei lumi românești. Basarabia este rana din sufletul nostru”, a punctat istoricul Constantin Corneanu.

În cadrul emisiunii Curierul Românesc, Alina Panico l-a invitat pe istoricul Constantin Corneanu să expună principalele motive pentru care Chișinăul, până la ora actuală nu a cerut Bucureștiului ReUnirea și care ar fi răspunsul capitalei în cazul acestei cereri

„La Chișinău, în momentul actual, se cultivă un drum european, dar un drum total separat de ideea de Reîntregire a Țării. Avem o politică bine ancorată în realitățile lumii euroatlantice, însă foarte bine controlată de Moscova, iar România este într-o mare dificultate pentru că la București unii cer să facem Reîntregirea, iar alții nu vor să-și complice existența. Dincolo de ajutoarele concrete, materiale, oferite Republicii Moldova din partea României, e nevoie de o decizie la nivel politic”, a declarat istoricul Constantin Corneanu.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

Unirea Basarabiei cu România este considerată şi astăzi de către istorici momentul decisiv care a deschis drumul spre Marea Unire. Fără acesta, construirea şi redesenarea graniţelor nu ar fi avut aceeaşi valoare.