comunicat

Comisia Europeană nu are fonduri pentru a asigura tranzitul terestru al cerealelor din Ucraina

Comisia Europeană nu are fonduri pentru a acoperi costurile suplimentare de transport pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră și a început să bombardeze porturile.

La 21 iulie, Ministerul ucrainean al Agriculturii i-a scris vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, solicitând asistență financiară pentru a acoperi costurile suplimentare de transport asociate cu utilizarea rutelor UE pentru cereale, cunoscute sub numele de „benzi de solidaritate”.

Ucraina estimează costurile suplimentare la 30-40 de dolari pe tona de produse. În scrisoare se solicită, de asemenea, ca „culoarele de solidaritate” să fie extinse cu 1-1,5 milioane de tone pe lună către „coridoarele verzi”, în special către Marea Adriatică, statele baltice, Germania și Țările de Jos.

Însă surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru Reuters că, până în prezent, UE nu are nici fonduri suplimentare, nici un plan de sprijinire a exporturilor ucrainene.

O sursă diplomatică a declarat pentru agenție că fondurile pentru nevoile Ucrainei ar putea veni abia după o revizuire bugetară pe termen mediu, care ar putea dura încă câteva luni – chiar și în condițiile în care recolta de porumb de toamnă este așteptată în curând.

În plus, sursa a declarat că există o opoziție tot mai mare față de importul de cereale ucrainene în UE, deoarece unele țări nu văd rostul de a plăti costuri suplimentare de transport din cauza interdicției temporare a UE asupra acestor importuri.

„Nu este rolul Comisiei Europene să ofere asigurări (de transport). Statele pot oferi garanții, dar nu există discuții finale”, a adăugat interlocutorul Reuters.

Ucraina a fost nevoită să exporte produse agricole prin transport terestru și fluvial după ce Rusia s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și a început să bombardeze porturile ucrainene, blocând exporturile maritime.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Rusia ar putea pregăti o operațiune sub steag fals în Marea Neagră, pe fondul unei serii de atacuri asupra infrastructurii portuare din sudul Ucrainei. Ministrul britanic de externe James Cleverly a avertizat, de asemenea, în acest sens.

Related Articles

Back to top button