Curierul Românesc

Ciolacu a mințit din nou: salariile profesorilor nu vor crește cu 40%

Deocamdată nu se știe însă cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, dar un lucru este clar, Marcel Ciolacu i-a mințit pe profesori – salariilor lor nu vor crește sub nicio formă cu 40% așa cum a promis anterior covrigarul fără BAC.

Decizia din ședința de Guvern din urmă cu o săptămână a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere a salariilor în învățământ să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv, dar nu există în dezbatere sau în transparență nici la Ministerul Educației nici la Ministerul Muncii.

Din acel moment niciun oficial sau lider sindical nu a mai declarat public nimic pe acest subiect. Până la 1 ianuarie mai sunt 10 zile.

Haos în Guvern. Ministerul spune una, Ciordacu – alta

În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, s-a lăudat premierul Marcel Ciolacu marți seară în discursul de la Parlament pentru aprobarea legii bugetului de stat pentru anul următor. Prim-ministrul a anunțat că Educația va primi 4,1% din PIB, alocare pe care a catalogat-o ca fiind istorică, chiar dacă este cu 0,2% mai mică decât procentul anunțat de Ministerul Educației zilele trecute pe baza legii bugetului de stat în stadiul de proiect.

Tot marți seară în Camera Deputaților, senatorul PNL Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, vorbea de 4,3% din PIB alocare pentru Educație. Legea în forma adoptată miercuri, 20 decembrie, de ambele camere, încă nu a fost publicată, la ora publicării acestei stiri.

Procentul anunțat de prim-ministru este mai mic decât cel comunicat public de Ministerul Educației condus de Ligia Deca, de 4,3% din PIB.

Gazeterii.ro amintește că premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și-au dat o Ordonanță de Urgență (OUG) ce le permite omiterea semnării unei declarații obligatorii conform Legii responsabilității fiscal-bugetare pentru bugetul pe 2024. Această declarație atestă conformitatea bugetului cu principiile fiscale. Acest act reprezintă o amnistie pentru falsificarea bugetului, Guvernul PSD-PNL în frunte cu covrigarul de Buzău submină stabilitatea economică a României.

Parlamentarii AUR au părăsit plenul, în semn de protest că PSD şi PNL nu au dat majorarea de 40% promisă profesorilor

Parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au decis să părăsească plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului ca urmare a respingerii de către majoritatea PSD-PNL a amendamentului depus de AUR care prevede majorarea promisă a salariilor cadrelor didactice cu 40%.

„Din respect pentru profesorii români cărora le-ați promis 40% mărire începând cu 1 ianuarie 2024 am depus următorul amendament: se alocă suplimentar suma de 5.000.000 mii lei. Suma este menită să acopere minimul de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat pe 2024, conform prevederilor legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, care prevede exact acest lucru. Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest grupurile parlamentare AUR vor părăsi ședința”, a anunțat președintele AUR, George Simion, de la tribuna Parlamentului.

Related Articles

Back to top button