Curierul Românesc

Românii mor de foame, iar guvernul Ciolacu finanțează de la buget instruirea piloților ucraineni de F-16

România va suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale (MApN), cheltuielile de instruire a piloților ucraineni de aeronave F-16, la baza militară aeriană de la Fetești.

″Cheltuielile (…) sunt destinate plății contractelor necesare instruirii personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe″, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență.

Documentul nu oferă o estimare a costurilor instruirii, precizând doar că nu va fi nevoie de fonduri în plus față de cele deja aprobate pentru MApN prin buget. Toamna trecută, Guvernul a introdus în așa-numita ″ordonanță a austerității″ mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare, pentru a permite MApN inclusiv ″asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 (…)″.

Luând în considerare caracterul urgent al acestei activități, aplicarea legislației care reglementează achizițiile publice poate conduce la imposibilitatea realizării instruirii personalului ucrainean din cauza termenelor reglementate de legislație și a posibilității contestării procedurilor de achiziții″, se menționează în nota de fundamentare a draftului de OUG.

Related Articles

Back to top button